تاریخچه هوش مصنوعی از ابتدا تا حال + بررسی تمام رویدادهای مهم تاریخی
یکی از بهترین راهها برای فهمیدن روند هوش مصنوعی و رشد آن، مطالعه تاریخچه هوش مصنوعی و رویدادهای مهم در مسیر است. بسیاری از اتفاقات در تاریخ موجب شدند تا این فناوری در حال حاضر یکی از مهمترین ترندهای روز دنیا باشد. ما در اینجا این موارد را به طور کامل بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی زیر مجموعهای از علوم کامپیوتر است که بر هوش غیر انسانی یا ماشین محور تمرکز دارد. این شاید سادهترین تعریف از AI باشد که بتوانیم در نظر بگیریم. پس با این تعریف بدون در نظر گرفتن نام artificial intelligence میتوان در مورد گذشتهی هوش غیر انسانی و موارد مرتبط با آن اطلاعات کسب کنیم.
ایده ایجاد انسانهای مکانیکی
بسیاری از افراد بر این باورند چیزی که به اسم هوش مصنوعی در حال حاضر شناخته میشود در گذشتههای بسیار دور هم مدنظر بوده و بسیاری در مورد این هوش غیر انسانی صحبت کردهاند. به همین دلیل ایده اینکه ماشینهایی وجود داشته باشند که دادههای خارجی دریافت کنند، سپس آن را پردازش کرده و بتوانند یاد بگیرند و فعالیتهایی مانند انسان داشته باشند در گذشته هم مدنظر بوده است. ما در این بخش تمامی اتفاقات و رویدادهای مهم در گذشته را به صورت کامل برررسی میکنیم. تمامی این رخدادها در تبدیل شدن این بخش به چیزی که در حال حاضر با نام هوش مصنوعی شناخته میشود تاثیر بسزایی داشته است.
رویدادهای مهم در تاریخچه هوش مصنوعی
در این بخش با یک سیر زمانی تمامی اتفاقات مهم در مسیر هوش مصنوعی را بررسی میکنیم.
تاریخچه هوش مصنوعی از ۳۰۰ سال قبل از میلاد تا ۱۹۰۰
در این دوره زمانی میتوان گفت بیشتر ایدهپردازیهایی در این زمینه صورت گرفته بود و افراد به دنبال ایدههای متفاوتی برای انسانهای مکانیکی و مصنوعی داشتند.
بین ۳۰۰ سال قبل از میلاد تا اواخر قرن ۱۶:
در این دوره بسیاری از ریاضیدانان، فیلسوفان و نویسندگان به دنبال تکنیکهای مکانیکی و محاسبات عددی بودند که همگی به منظور مکانیزه کردن تفکر انسانی صورت میپذیرفت.
اوایل قرن ۱۷:
در این دوره به تصویر کشیدن ماشینهای قدرتمند و با کاربرد فراوان در ادبیات بسیار افزایش پیدا میکند. در رمان سفرهای گالیور از چیزی به نام موتور یاد میشود که یکی از اولین ارجاعات به فناوری مدرن است. هدف این دستگاه این است که کاری میکند تا افراد با کمترین استعداد بتوانند کارهای پیچیده را به کمک ماشین انجام دهند.
سال ۱۸۷۲:
نویسنده به نام Samuel Butler رمانی به نام Erewhon را منتشر میکند. یکی از ایدههای مطرح شده در داستان این کتاب جایی در آینده است که ماشینها قابلیت داشتن آگاهی را دارند.
تاریخچه هوش مصنوعی از ۱۹۰۰ تا ۱۹۵۰
در شروع قرن جدید و با پیشرفتهای فناوریهای مختلف و ماشینها، رشد این هوشهای غیر انسانی و بحث در مورد آن افزایش مییابد.
۱۹۱۰-۱۹۱۳:
برتراند راسل و آلفرد نورث وایتهد کتاب Principia Mathematica را منتشر میکنند که منطق رسمی در آن زمان به ریاضیات را متحول میکند.
۱۹۱۲-۱۹۱۴؛ ایجاد اولیه شطرنج خودکار:
لئوناردو تورس اولین شطرنج خودکار را ایجاد میکند. این وسیله که نام آن El Ajedrecista است، میتوانست با توجه به حرکت قبلی و با استفاده از یک مدار الکتریکی بهترین حرکت بعدی را در نظر بگیرد. این ماشین شاید با قدرتی که در حال حاضر باتها در شطرنج دارند بسیار متفاوت باشند ولی در زمان خود تحول بزرگی محسوب میشود. تورس را نخستین پیشگام هوش مصنوعی در قرن بیستم میدانند.
۱۹۲۱؛ مطرح شدن اسم ربات برای اولین بار:
کارل چاپک نمایشنامه نویس اهل چک، در فیلمنامه علمی تخیلی خود به نام رباتهای جهانی Rossum، برای اولین بار در مراجع رسمی از اسم ربات استفاده میکند. در این نمایشنامه او افرادی مصنوعی به نام ربات را مطرح میکند که در کارخانهای فعالیت میکنند. از اینجا به بعد است که اسم ربات در بین دانشمندان و مردم رواج پیدا میکند و سعی در رشد این ایده دارند.
۱۹۲۷؛ به تصویر کشیدن ربات برای اولین بار:
در این سال فیلم علمی-تخیلی متروپولیس به کارگردانی فریتز لانگ منتشر شد. داستان این فیلم در مورد دختری مصنوعی است که کاملاً شبیه همتای انسانی خود است و قابل تشخیص نیست. این دختر رباتیک به شهر برلین حمله میکند و این شهر را نابود میکند. این فیلم از این نظر اهمیت بالایی دارد که برای اولین بار در تاریخچه هوش مصنوعی، ربات را به تصویر کشید و الهام بخش بسیاری از کاراکترهای رباتی در فیلمهای بعدی از جمله جنگ ستارگان بود.
۱۹۲۹؛ اولین ربات ساخته شده در ژاپن:
ماکوتو نیشیمورا توانست اولین ربات ساخته شده در ژاپن را به نام Gakutensoku، ایجاد کند. اسم این ربات به معنی یادگیری از قوانین طبیعت است. دلیل این نامگذاری به این دلیل بود که تصور سازندگان بر این بود که این ربات از طبیعت و انسانها یاد میگیرد. برخی از ویژگیهای خاص این ربات حرکت سر و دستها و تغییر حالت چهره آن بود.
۱۹۳۹:
جان وینست آتاناسوف به همراه دستیار خود کلیفورد بری، کامپیوتر آتاناسوف بری (ABC) را با کمک هزینه۶۵۰ دلاری دانشگاه ایالتی آیووا ایجاد کردند. ABC حدود ۳۲۰ کیلوگرم وزن داشت و میتوانست تا ۲۹ معادله خطی همزمان را حل کند.
۱۹۴۵:
وانور بوش در مقالهای به نام "همانطور که میاندیشیم" در ماهنامه آتلانتیک، چشماندازی از آینده را مطرح میکند که در آن رایانهها به انسان در بسیاری از فعالیتها کمک خواهند کرد.
۱۹۴۹:
در کتاب " مغزهای غول پیکر: یا ماشینهایی که فکر میکنند" ادموند برکلی، دانشمند کامپیوتر میکند که ماشینها قابلیت بالایی برای مدیریت حجم زیادی از اطلاعات با سرعت و مهارت بالا دارند. در ادامه او مغز انسان را با ماشینها مقایسه میکند و این را مطرح میکند که در ماشینها سخت افزار و سیم به جای گوشت و اعصاب استفاده شده است. با این توضیحات و با توجه به توانایی بالای ماشینها بیان میکند که "ماشینها میتوانند فکر کنند."
دههی ۱۹۵۰
در این دهه پیشرفتهای شگرفی در زمینه پژوهشهای هوش مصنوعی صورت میگیرد و مسیر پیشرفت این فناوریها افزایش مییابد.
۱۹۵۰:
کلود شانون، "پدر نظریه اطلاعات"، "برنامه نویسی یک کامپیوتر برای بازی شطرنج" را منتشر میکند. این اولین مقاله در زمینه توسعه یک برنامه کامپیوتری برای شطرنج بازی کردن است.
۱۹۵۰:
آلن تورینگ در این سال کتاب ماشینهای محاسباتی و هوش را منتشر کرد. در این کتاب به این سوال توجه میشود که آیا ماشینها میتوانند فکر کنند یا خیر. این پیشنهاد بعدها به آزمون تورینگ تبدیل شد که هوش مصنوعی (ماشینی) را اندازهگیری میکرد. آزمون تورینگ جزء مهمی از فلسفه و تاریخچه هوش مصنوعی است که در مورد هوش و توانایی ماشینها بحث میکند.
۱۹۵۲:
آرتور ساموئل، به عنوان دانشمند کامپیوتر، یک برنامه کامپیوتری برای بازی checkers توسعه میدهد. این اولین برنامهای است که به طور مستقل نحوه انجام یک بازی را یاد میگیرد. این برنامه اولین بار در سال ۱۹۵۲ توسعه داده شد و در سال ۱۹۵۵ نسخهای که به صورت مستقل نحوه بازی را یاد میگرفت ارائه داده شد.
۱۹۵۵؛ پیدایش نام هوش مصنوعی:
جان مک کارتی و تعدادی از دوستان او پیشنهاد کارگاهی با نام artificial intelligence یا همان هوش مصنوعی را دادند. این اولین باری است که از این نام استفاده شده است و تولد رسمی این کلمه را به مک کارتی نسبت میدهند.
۱۹۵۵؛ اولین برنامه کامپیوتری با هوش مصنوعی:
آلن نیوول به عنوان محقق، هربرت سایمون به عنوان یکی اقتصاددان و کلیف شاو به عنوان یک برنامه نویس، اولین برنامه کامپیوتری هوش مصنوعی را با هم توسعه میدهند.
۱۹۵۸:
مک کارتی زبان برنامه نویسی Lisp را توسعه میدهد که تبدیل به محبوبترین زبان برنامه نویسی برای تحقیقات هوش مصنوعی میشود.
۱۹۵۹:
آرتور ساموئل اصطلاحی به نام یادگیری ماشین را در این سال مطرح کرد. این مورد در زمانی بود که یک برنامه کامپیوتری برای بازی شطرنج طراحی میکرد که سعی داشت بهتر از انسان این کار را انجام دهد.
۱۹۵۹:
جان مک کارتی و ماروین مینسکی آزمایشگاه هوش مصنوعی MIT را در این سال تأسیس کردند.
دههی ۱۹۶۰
۱۹۶۱؛ استفاده از اولین ربات صنعتی در جنرال موتورز:
Unimate اولین ربات صنعتی است که در دههی ۵۰ میلادی توسط جورج دوول اختراع شد. این ربات اولین بار در خط مونتاژ جنرال موتورز در نیوجرسی به کار گرفته شد. مسئولیتهای این ربات شامل انتقال قالبهای ریختهگری از خط مونتاژ و جوشکاری قطعات روی ماشینها بود. انجام این کارها توسط انسان خطرناک تلقی میشود در حالی که ربات میتوانست این فعالیت را به راحتی انجام دهد. شاید بتوان گفت Unimate اولین استفاده صنعتی در تاریخچه هوش مصنوعی است.
۱۹۶۱:
جیمز اسلاگل برای پایاننامه دکتری خود در MIT برنامهای نمادین در Lisp توسعه داد که میتوانست مسائل حساب دیفرانسیل و انتگرال را در سطح یک دانشجوی سال اول حل کند.
۱۹۶۴:
دنیل بابرو، دانشمند کامپیوتر، نرم افزار STUDENT را توسعه داد. این برنامه نقطهی عطف اولیهای برای پردازش زبان طبیعی در هوش مصنوعی بود. این نرم افزار برای حل سوالات مفهومی جبری و تبدیل آن به معادلات ایجاد شده بود.
۱۹۶۵:
جوزف وایزنباوم در این سال ELIZA را ایجاد کرد. این نرم افزار یک برنامه تعاملی بود که گفت و گو به زبان انگلیسی را در موضوعی خاص با افراد مختلف انجام میداد. نسخهای که گفت وگوی یک روان درمانگر را شبیه سازی میکرد در آن سالها در مراکز هوش مصنوعی بسیار محبوب بود و برنامهریزیهای پیچیدهای نسبت به زمان خود داشت.
۱۹۶۶؛ ساخت اولین ربات متحرک چند منظوره:
Shakey the Robot اولین ربات متحرک همه منظوره است که به اولین شخص الکترونیکی معروف شد. این ربات توسط چارلز روزن با کمک ۱۱ نفر دیگر ساخته شد.
۱۹۶۸:
ریچارد گرینبلت یک برنامه هوش مصنوعی در بازی شطرنج به نام MacHack توسعه داد که قابلیت بالایی داشت. این برنامه به حدی خوب بود که توانست در کلاس C مسابقات رقابت کند.
دههی ۱۹۷۰
در این دهه نیز تحقیقات هوش مصنوعی با تمرکز بر رباتها و هوشمند سازی ادامه پیدا کرد. اما در این دهه حمایتهای دولتی از این پروژهها کمتر شد.
۱۹۷۰؛ ساخت اولین ربات انسان نما:
WABOT-1 به عنوان اولین ربات انسان نما در دانشگاه Waseda ژاپن رونمایی شد. این ربات ویژگیهایی مانند اندام متحرک، توانایی دیدن و مکالمه کردن داشت که بسیار شاخص و در نوع خود جذاب بود.
۱۹۷۳:
جیمز لایت هیل به عنوان یک ریاضیدان مطرح، اطلاعاتی را آن زمان در یک گزارش در اختیار شورای علمی بریتانیا قرار داد. طی این گزارش اعلام شد که اکتشافات انجام شده در زمینه هوش مصنوعی تاثیر زیادی در بخشهای مختلف نداشته است. این گزارش موجب کاهش پشتیبانیها از تحقیقات هوش مصنوعی در بریتانیا شد.
۱۹۷۷:
در این سال فیلم جنگ ستارگان ساخته جورج لوکاس اکران شد. در این فیلم یک ربات انسان نما به نام C-3PO به نمایش درآمد که به بیش از هفت میلیون شکل ارتباط مسلط بود و به صورت کلی تواناییهای بالایی داشت. هم چنین ربات دیگری هم در این فیلم به نمایش درآمد که ویژگیهای خاص خود را داشت. نکتهی مهم در این زمینه نمایش برخی ویژگیهایی بود که در آن زمان شبیه به رویا بود اما سالهای بعد نمونههای مشابه به آن ساخته شد.
۱۹۷۹:
BKG که یک پروژه برای بازی تخته نرد بود و توسط هانس برلینر توسعه داده شده بود توانست قهرمان جهان را شکست دهد. با اینکه در این مورد تا حدی شانس هم دخیل بود ولی یک ماشین توانسته بود قهرمان جهان در یک وظیفه خاص را شکست دهد.
دههی ۱۹۸۰
این دوره هم مانند دهه قبل با بی میلی بسیاری از دولتها و شرکتهای بزرگ همراه بود. اما با این حال تحقیقات جذاب انجام گرفت و با پیشرفتهای شگرفی هم همراه بود.
۱۹۸۰:
WABOT-2 مانند نمونه اولیه آن در دانشگاه Waseda متولد شد. این بار این ربات انسان نما اجازه پیدا کرد با مردم ارتباط برقرا کند و هم چنین میتوانست ارگ الکترونیک بنوازد.
۱۹۸۱:
دولت ژاپن و وزارت تجارت این کشور ۸۵۰ میلیون دلار برای پروژه نسل پنجم رایانه اختصاص داد. دلیل این هزینه هنگفت ساخت کامپیوترهایی با توانایی مکالمه، ترجمه زبان و تفسیر تصاویر بود. این هزینهکرد جهش بزرگی در این زمینه در ژاپن ایجاد کرد.
۱۹۸۶؛ اولین خودروی خودران:
مرسدس بنز یک ون را مجهز به دوربین و سنسور کرد تا بتواند بدون راننده انسانی مسیری را طی کند. این پروژه به سرپرستی ارنست دیکمن اجرایی شد و این خودروها میتوانستند با سرعت ۵۵ مایل بر ساعت در جادهای بدون مانع دیگری رانندگی کنند. البته این فقط در شرایط آزمایشگاهی بود و امکان عرضه عمومی را نداشت.
دههی ۱۹۹۰
در دهه آخر قرن بیستم نتایج کم کم خود را نمایان میکردند. با اینکه هنوز محصولات به دست عموم مردم نرسیده بود، اما در آزمایشگاهها نتایج شگفت انگیزی به دست آمده بود.
۱۹۹۵:
ریچارد والاس چت بات A.L.I.C.E را توسعه داد. این سیستم یکی از بهترین و قدرتمندترین ابزارهایی بود که با توجه به تجزیه و تحلیل زبان طبیعی به کاربران پاسخ میداد. البته که نسبت به ابزارهای حال حاضر قدرت بسیار پایینی داشت اما به نسبت آن زمان بسیار پیشرفته محسوب میشد.
۱۹۹۷:
سپ هوکرایتر و یورگن اشمیدهابر، از دانشمندان حوزه کامپیوتر، حافظه طولانی کوتاه مدت (LSTM) را توسعه دادند که نوعی معماری شبکه های عصبی بازگشتی (RNN) است که برای تشخیص دست خط و تشخیص گفتار استفاده می شود.
۱۹۹۷:
Deep Blue اولین کامپیوتر شطرنج باز بود که توانست مقابل قهرمان جهان بازی کند و هم چنین در یک بازی در سطح بالای جهانی پیروز شود. این برنامه توسط شرکت بزرگ IBM گسترش پیدا کرده بود.
۱۹۹۸:
دیو همپتون و کالب چانگ یک اسباببازی سخنگو به نام Furby اختراع کردند. این اولین ربات اسباببازی بود که برای کودکان ایجاد شده بود. با اینکه در آن فناوریهایی ساده استفاده شده بود اما همیشه یک پیشرفت محسوس در نظر گرفته میشود.
۱۹۹۹؛ اولین ربات حیوان خانگی با دستورپذیری بالا:
یکسال پس از Furby شرکت سونی، یک سگ خانگی رباتیک به نام AIBO را عرضه کرد که برای یادگیری، ازتعامل با محیط و صاحبان خود استفاده میکرد. این ربات به تنهایی قابلیت درک و پاسخ به بیش از ۱۰۰ فرمان صوتی را داشت که در آن زمان خود را از بقیه محصولات جدا میکرد. البته این سگ رباتیک با توجه به قیمت ۲۰۰۰ دلاری خود، گسترش زیادی پیدا نکرد.
تاریخچه هوش مصنوعی بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰
در بین این سالها با توجه به نمونههای اولیه که از هوش مصنوعی و نحوه استفاده از آن به مردم عرضه شده بود، قابلیت رشد فراوانی داشت. از طرفی اقبال خوبی بین مردم برای این نوع از محصولات هم وجود داشت.
۲۰۰۰؛ مشکل Y2k:
در این سال با مشکل Y2k مواجه بودیم. سیستمها و برنامههای پیچیدهی کامپیوتری که در دهه۱۹۶۰ ایجاد شده بودند طوری طراحی شده بودند که فقط دو رقم آخر سال را متوجه میشدند و ۱۹ را به طور کلی کنار گذاشته بودند. با این وجود احساس میشد که با قرار گرفتن ۰۰ در سیستم مشکل برطرف شود اما کار به این صورت پیش نرفت و در نتیجه باعث یک مشکل بزرگ در سیستمها شد. این موضوع تا حدی پیشرفت هوش مصنوعی را تحت تاثیر خود قرار داد.
۲۰۰۰:
هوندا یک ربات انسان نما به نام ASIMO به کمک هوش مصنوعی ایجاد کرد. همانطور که میدانید هوش مصنوعی و ربات با هم متفاوتند و میتوان گفت که در حالتهایی تکمیل کننده یکدیگر هستند. ما در مقاله تفاوت هوش مصنوعی و رباتیک این موضوع را بررسی کردیم.
۲۰۰۰؛ رباتهای تشخیص و شبیه سازی احساسات چهره:
پروفسور سینتیا بریزیل (Cynthia Breazeal) روباتی به نام Kismet ایجاد کرد. این ربات میتوانست با تجزیه و تحلیل چهره، احساسات افراد را تشخیص دهد و حتی شبیه سازی کند. این ربات چهرهای مانند انسان با چشم، ابرو، دهان و لبها را داشت که میتوانست با استفاده از این اجزا احساسات را شبیه سازی کند.
۲۰۰۱:
در این سال یک فیلم مهم به نام هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) از استیون اسپیلبرگ منتشر شد. این فیلم در مورد یک کودک انسان نما پیشرفته بود که احساساتی مانند عشق ورزیدن و ... در خود دارد. این فیلم در آیندهای روایت شده بود که شاید در حال حاضر دور از انتظار هم نباشد.
۲۰۰۲؛ ساخت اولین جاروهای خودکار:
i-Robot جاروبرقیهای خودکار و مستقل خود به نام Roomba را تولید کرد که بدون دخالت انسان با اجتناب از موانع کار یک جاروبرقی را انجام میداد.
۲۰۰۴:
روباتهای اکتشافی مریخ نورد ناسا، به نامهای Spirit و Opportunity بدون دخالت انسان در سطح مریخ حرکت میکردند.
۲۰۰۷:
فی فی لی (استاد علوم کامپیوتر) و همکارانش، پایگاه دادهای تصویری به نام ImageNet را جمع آوری کردند. این تصاویر حاشیهنویسی شده برای کمک به تحقیقات تشخیص اشیا بسیار کارآمد و مهم تلقی شده است.
۲۰۰۹:
گوگل به صورت مخفیانه و در سکوت رسانهای، ساخت خودروی بدون راننده خود را آغاز میکند. این خودروی خودران، نوادا نام دارد که در سال ۲۰۱۴ آزمون خود را با موفقیت پشت سر گذاشت.
تاریخچه هوش مصنوعی از سال ۲۰۱۰ تا حال
در دههی گذشته، نوآوریهای ایجاد شده در هوش مصنوعی بسیار مهم و پرشتاب بوده است. در این ده سال هوش مصنوعی تبدیل به یکی از اجزای جدایی ناپذیر زندگی روزمره شده است. بسیاری در حال استفاده از گوشیهای هوشمند هستند که دارای دستیار صوتی است و در تمامی پلتفرمهایی که حضور دارند ردپایی از هوش مصنوعی مشاهده میشود. هر چه در تاریخچه هوش مصنوعی مشاهده کردیم، بیشتر فعالیتها آزمایشگاهی بود اما در این دهه هوش مصنوعی دیگر یک رویا نیست و در حال استفاده است.
۲۰۱۰؛ اولین پلتفرم بازی به صورت ۳بعدی:
مایکروسافت برای پلتفرم بازی خود به نام Xbox 360 دستگاهی به نام Kinect معرفی کرد. این اولین دستگاه بازی بود که حرکت بدن انسان را به صورت ۳بعدی و با مادون قرمز تشخیص میداد و فضایی واقعی برای بازیکنان ایجاد میکرد.
۲۰۱۱؛ آغاز دوران دستیاران مجازی با سیری:
شرکت اپل در این سال دستیار مجازی سیری را برای سیستم عاملهای ios ارائه داد. سیری یک رابط کاربری قدرتمند بر اساس پردازش زبان طبیعی که برای مشاهده، پاسخ، استنباط و توصیه دقیق به کاربر انسانی ایجاد شده است. این دستیار مجازی با فرمانهای صوتی سازگار است و تجربهی منحصر به فردی را به طور مجزا برای هر کاربر ایجاد میکند.
۲۰۱۲:
جف دین و اندرو ان جی (محققان گوگل) یک شبکه عصبی بزرگ متشکل از ۱۶۰۰۰ پردازشگر را آموزش دادند تا بتواند تصاویر گربه را در بیش از ۱۰ میلیون تصویر بدون برچسب در ویدیوهای یوتیوب تشخیص دهد.
۲۰۱۳:
یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه کارنگی، Never Ending Image Learner (NEIL) را برای اولین بار منتشر کرد. این سیستم، یک ماشین معنایی است که میتواند روابط تصاویر را مقایسه و تجزیه و تحلیل کند.
۲۰۱۴:
شرکت مایکروسافت cortana را منتشر کرد. این نسخهای قوی از دستیار صوتی مایکروسافت بود که مشابه سیری در iOS عمل میکرد.
۲۰۱۴:
شرکت آمازون در این سال Alexa را به عنوان یک دستیار صوتی خانگی با بلندگوهای هوشمند معرفی کرد. این گجت قرار بود تبدیل به دستیار شخصی افراد شود.
۲۰۱۵-۱۷:
Go یک بازی رومیزی معروف بود که قهرمانان مختلفی داشت. شرکت Google سیستم DeepMind’s AlphaGo را معرفی کرد که میتوانست به صورت حرفهای این بازی را انجام دهد. این سیستم پیشرفته بعد از آن توانست قهرمانان مختلفی را شکست دهد.
۲۰۱۶؛ معرفی سوفیا اولین شهروند ربات:
در این سال یکی از معروفترین رباتهای انسان نما به نام سوفیا توسط شرکت Hanson Robotics معرفی شد. سوفیا بعداً به عنوان اولین شهروند ربات شناخته شد. مسئلهای که سوفیا را نسبت به بقیه رباتها مجزا میکرد، شباهت او به انسان، توانایی در دیدن، تغییر حالات چهره و برقراری ارتباط با دیگران بود.
۲۰۱۸:
سیستم پیشرفته پردازش زبان علی بابا (گروه فناوری در چین) در آزمون خواندن و درک مطلب استنفورد توانست هوش انسانی را شکست دهد.
۲۰۱۸:
سامسونگ یک دستیار مجازی به نام بیکسبی را معرفی کرد. این دستیار علاوه بر ویژگیهای دیگر دستیاران صوتی یک توانایی منحصر به فرد داشت. بیکسبی میتوانست از طریق برنامه دوربین موبایل ببیند و تجزیه و تحلیل بر اساس آن ارائه دهد.
۲۰۲۰:
در این سال، مایکروسافت پردازش زبان طبیعی تورینگ خود را معرفی کرد. این پردازش زبان طبیعی تبدیل به بزرگترین مدل زبانی بود که تا آن زمان معرفی شده بود. این مدل با ۱۷ میلیارد پارامتر فعالیت میکرد.
تاریخچه هوش مصنوعی در ایران
با توجه به جدید بودن این تکنولوژی، زمان زیادی نیست که فناوریهای مربوط به آن وارد ایران شده است. در ایران کارو لوکاس را پدر علم رباتیک و هوش مصنوعی ایران میدانند. او تحقیقات زیادی در زمینههای مختلف هوش مصنوعی انجام داد و یکی از عوامل گسترش آن در ایران بود. در حال حاضر ایران یکی از کشورهای برتر در زمینه تحقیقات هوش مصنوعی است اما در مرحلهی تبدیل این دانش به محصولات کاربردی هنوز جای زیادی برای کار دارد..
آینده هوش مصنوعی
در بسیاری از گفت وگوهای مابین متفکران و دانشمندان، هوش مصنوعی جایگاه ویژهای در آینده کسب و کارها و زندگی مردم خواهد داشت. قطعاً بسیاری از حوزهها تحت تاثیر فناوریهای هوش مصنوعی خواهند بود. بسیاری از شرکتها برای استفاده از فناوریهای مختلف هوش مصنوعی پیشگام شدهاند تا بتوانند خود را پیشتاز نگه دارند. این نکته بسیار با اهمیت است که با توجه به دادههای حال حاضر، نرفتن به سمت AI و هوشمندسازی میتواند کسب و کار شما را از بین ببرد. در بخشهای بزرگی مانند مدیریت شهری و مدیریت اداری کشور، استفاده نکردن از ظرفیتهای هوش مصنوعی میتواند موجب عقب ماندن در رشد صنعت و کیفیت زندگی شود.
آیا هوش مصنوعی جای انسان را میگیرد؟ | بررسی شرایط پیچیدهی پیش رو
شغل هایی که با هوش مصنوعی از بین می روند| بررسی ۱۴ شغل آسیب پذیر
آینده هوش مصنوعی چیست؟ تهدیدها و فرصتهای فناوری جدید
نرم افزار پلاک خوان هوشمند خودرو دیدبان
نظرات