اصول سوپرمارکت داری | ۹ اصل حرفهای در مدیریت سوپر مارکت
هر فعالیتی که میخواهید انجام دهید لازم است اصول آن را به صورت حرفهای یاد بگیرید. اصول سوپرمارکت داری با اینکه شاید مورد توجه قرار نگیرد ولی میتواند موجب موفقیت یا شکست کسب وکار شما بشود. باید تلاش کنید تا اصول اولیه کسب وکار را در کنار این اصول قرار دهید تا بتوانید یک سوپرمارکت موفق ایجاد کنید. البته قواعد این کار ختم به موارد زیر نمیشود ولی ۹ مورد بیان شده در این کار بسیار مهم و کلیدی هستند. با ما همراه باشید.
حرفهای بودن در مدیریت سوپرمارکت با فناوریهای جدید
با اضافه شدن فناوریهای جدیدی مانند هوش مصنوعی قطعاً در دههی آینده نحوه مدیریت سوپرمارکت تغییرات زیادی خواهد کرد. شما باید بتوانید با سرعت بالایی از این فناوریها استفاده کنید زیرا سرعت آن بسیار بیشتر از چیزی است که تصور میکنید. در حال حاضر در بیشتر فروشگاههای کشورهای پیشرفته حداقل از یک سامانهی فناورانه استفاده میشود. این مسیر در ایران هم طی خواهد شد و احتمالاً در چندسال آینده بیشتر فروشگاهها در ایران از آن استفاده خواهند کرد.
البته اصول سوپرمارکت داری و مبنای آنها تغییر نخواهد کرد و بیشتر فناوری به سمت تقویت، بهبود و بهینهسازی این موارد خواهد رفت. این بهینهسازی تفاوتهای بسیار زیادی را ایجاد میکند. تفاوتی که در چشم مشتریان بسیار با ارزش خواهید بود. ما سعی میکنیم علاوه بر اصول راهحلهای جدید این حوزه را هم بررسی کنیم.
۱- مدیریت موجودی سوپرمارکت
یکی از مهمترین مسائلی که سوپرمارکتها و هایپرمارکتها باید مورد توجه قرار دهند، مدیریت محصولاتی است که خریداری میکنند. فضای سوپرمارکت محدود است و شما فقط میتوانید تعدادی از محصولات را خرید کنید و این محصولات هم نمیتوانند از برندهای خیلی زیادی باشند. از طرفی باید محصولاتی را خریداری کنید که سریعتر فروش بروند و جریان نقدینگی شما را با مشکل روبه رو نکنند. علاوه بر این محصولات فاسدشدنی وجود دارند که اگر به درست مدیریت نشوند میتوانند از نظر مالی یا اعتباری شما را دچار مشکل کنند.
در حال حاضر امکان پیشبینی میزان خرید محصولات توسط هوش مصنوعی وجود دارد. شما با دادههای ورودی مشتریان و تجربه قدیمی خرید آنها میتوان پیشبینیهای نزدیک از میزان خرید محصولات در اختیار داشته باشید. این مورد باعث میشود علاوه بر اینکه محصولات از بین نروند، همچنین در فروش هم کمنیاورید و فروش خوبی داشته باشید.
۲- بهینه سازی همیشگی چیدمان مغازه
معمولاً اصولی اولیه در چیدمان مغازه وجود دارد اما برای هر مغازه، محله یا شهر ممکن است تفاوتهای کوچکی با یکدیگر داشته باشند. این بهینه کردن چیدمان میتواند میزان فروش و مشتریان شما را تا حدودی افزایش دهد. این بهینه سازی در حالت سنتی با توجه به دید صاحب مغازه تغییرات اعمال میشد. این تغییرات خطای بالایی داشت و معمولاً بهینه نبود. ممکن بود فهم درستی وجود نداشته باشد و نهتنها فروش افزایش پیدا نکند بلکه کم هم بشود.
با استفاده از هوش مصنوعی میتوانید میزان تعامل با بخشهای مختلف قفسهها را به دست بیاورید. این تعامل به شما کمک میکند تا ببینید محصولاتتان چه مشکلاتی دارد و نیاز به تغییرات چه محصولاتی را دارید.
۳- آموزش درست فروشندگان
هرچقدر شما به عنوان مغازه دار در مغازه حضور داشته باشید، باز هم نیاز به فروشندگانی دارید. این فروشندگان ارتباط مستقیم با مشتریان شما دارند و فروش شما را میتوانند افزایش یا کاهش دهند. شما هم باید آموزش درست و دقیقی به فروشندگان بدهید و علاوه بر آن باید فروشندگان و عملکرد آنها را زیر نظر بگیرید. این یکی از مهمترین اصول سوپرمارکت داری برای ایجاد یک رشد پایدار است.
سامانه ترددشمار دیدبان در این زمینه میتواند بسیار به شما کمک کند. شما طی زمانهای مختلف میتوانید میزان تبدیل ورودی به مشتری و میزان فروش را به دست بیاورید و عملکرد فروشندگان را با درصد تبدیل درست مقایسه کنید. این موضوع میتواند به شما در پیدا کردن مشتری بیشتر و فروشندگان بهتر کمک کند.
۴- بازاریابی موثر و محلی
بسیاری از افراد سعی میکنند سطح بازاریابی خود را خیلی وسیع کنند ولی برای سوپرمارکت یک بازاریابی محلی میتواند بسیار موثرتر و قویتر پیش برود. باید تلاش کنید در مراسمات، اجتماعات و انجمنهای محله و بخش شرکت کنید تا ارتباطات بیشتری بسازید. از طرفی تبلیغاتهای محلی مانند پخش کردن تراکت و جلب توجه مشتریان را فراموش نکنید.
ما در مقاله ایده های جذاب برای جلب توجه مغازه راههایی برای این کار بیان کردیم. البته درمورد سوپرمارکتها این ایدهها باید تغییراتی با توجه به فضا و موقعیت شما بکنند.
۵- فراهم کردن محصولات خاصتر
بسیاری از مغازهها و سوپرمارکتها به فقط به دنبال محصولاتی هستند که همهی مغازهها آنها را دارند. این برای شما مزیتی ایجاد نمیکند و هیچ تعلقی در مشتری برای خرید از شما ایجاد نمیکند. سعی کنید همیشه محصولات جدید، جذاب و خاصی را برای مشتریان خود فراهم کنید. به این صورت مشتریان برای خرید محصولات روزمره خود هم بیشتر به شما مراجعه خواهند کرد.
سعی کنید به صورت هفتگی یا ماهانه این محصولات را تغییر دهید و فضا را بهبود ببخشید. البته این کار نیاز به صرف وقت و تحقیق در مورد محصولات است. با این وجود سود و مزیتی که این کار ایجاد میکند به وقتی که میگذارید میارزد.
۶- از قانون "دو انگشت" استفاده کنید.
توصیه میشود از لبه کالا تا لبه قفسه بالایی فاصله دو انگشتی برای راحتی مشتری وجود داشته باشد. بسیاری از مغازه داران بیشتر از اینکه این قانون را رعایت کنند تلاش میکنند تا با اضافه کردن قفسهها و قراردادن محصولات به صورت فشرده و در کنار هم از فضا استفاده بیشتر کنند. این کار موجب کاهش ارتباط مشتری با محصول و فروش کمتر میشود. علاوه بر این محصولات آسیب بیشتری میبینند و احتمال خرید آنها بیشتر کاهش پیدا میکند. بهینه تری حالت طبق آزمایشهای متنوع پیروی از قانون دو انگشت است که علاوه بر حفظ محصول و راحتی در برداشت مشتری، شما از فضا به اندازه کافی میتوانید استفاده کنید. سعی کنید از این قانون که یکی از اصول سوپرمارکت داری است حتماً استفاده کنید.
۷- از اصل "۶قدم اول" پیروی کنید.
برای مشتریانی که اولین بار است که از فروشگاه دیدن میکنند، قدمهای اول بسیار در درک آنها از وضعیت قیمتها و خرید از شما تعیین کننده است. معمولاً از اصل ۶ قدم اول برای بهبود شرایط فروشگاه و حفظ مشتریان جدید استفاده میشود. لازم است اگر محصولات تخفیفی دارید در فضای ورودی فروشگاه قرار دهید. ایجاد فضای جذاب در بخش ورودی و ایجاد یک فضای راحت میتواند در ایجاد خریدهای بعدی بسیار موثر باشد.
بسیاری از سوپرمارکت داران تلاش میکنند تا با ریتم کاری بالا با مشتریان برخورد کنند. بهتر است شما خود را با مشتریان هم ریتم کنید و در صورتی که فرد با آرامش در حال خرید است موجب آزار و اذیت او نشوید.
۸- میزان ورودی مشتری و درصد تبدیل را بهینه کنید.
به عنوان مدیر مغازه باید چند داده را همیشه در اختیار داشته باشید و آنها را بهینه کنید. این اعداد بسیار مهمتر از اعداد فروش هستند و میتوانند افزایش فروش شما را در بهترین حالت قرار دهند. اولین مورد ورودی مشتری به داخل مغازه است. این داده بسیار مهم است زیرا در صورتی که مشتری وارد نشود امکان فروش به صورت کلی وجود ندارد. دومین داده درصد تبدیل ورودی به مشتری است. شما اگر این دو عدد را به بهترین حالت خود دربیاورید فروش شما افزایش خوبی پیدا میکند.
سامانه ترددشمار دیدبان میتواند اعداد دقیقی را با کمک هوش مصنوعی در اختیار شما بگذارد. علاوه بر اینکه با هر فعالیت تلاش میکنید این اعداد را بهبود دهید، میتوانید عملکرد فروشندگان و خودتان را هم به دست بیاورید.
۹- ساعات باز و بسته کردن مغازه را بهینه کنید.
شما با بررسی نکردن دقیق حضور مشتریان در مغازه ممکن است سود بسیار زیادی را از دست بدهید. بسیاری از مغازهها و سوپرمارکتها صبحها دیرتر باز میکنند و این علاوه بر اینکه میتواند یک فرصت باشد، قابلیت این را دارد که برای شما مشتریان دائمی بسازد.
در حالتی که بیشتر مغازهها بسته هستند، مشتریان به سمت سوپرمارکتها شما خواهند آمد و احتمال اینکه در زمانهای دیگر هم از فروشگاه شما خرید کنند بیشتر میشود. برای اینکه بهینهترین ساعت را به دست آورید باید در چند بازه زمانی مغازه را باز کنید و سپس به کمک سامانه ترددشمار به دست بیاورید چه ساعتی برای باز کردن مغازه مناسب است. همین کار را هم باید برای مشخص کردن ساعت خروج از مغازه اجرا کنید.
نکات پایانی [زندگی در عصر تغییر]
اگر مغازهای دارید و میخواهید کسب و کاری در آن راهاندازی کنید، مقاله مغازه پردرآمد در شهر کوچک و بزرگ را حتماً مطالعه کنید. از طرفی برای آشنایی با اصول این حوزه مقاله فوت و فن مغازه داری را بخوانید.
دقت کنید که حوزههای مختلف در حال تغییر هستند و باید اصول سوپرمارکت داری و هر اصل دیگری را با استفاده از فناوریهای جدید بهینه کنید. با این تفاسیر بهتر است نسبت به تغییرات آماده باشید و فضای جدید به وجود آمده را بپذیرید تا بتوانید یک کسب و کار مطمئن ایجاد کنید. برای اطلاعات کامل در مورد فناوریهای این حوزه مقاله هوش مصنوعی در خرده فروشی را مطالعه کنید.
نرخ نگهداشت مشتری (Customer Retention Rate) چیست؟ + نحوه محاسبه و بهبود
۸ دلیل اصلی برای از دست رفتن مشتری | دلایل ترک مشتریان
نیاز مشتری چیست؟ چگونه میتوانیم نیاز مشتری را بشناسیم
سامانه تردد شمار افراد | شمارش دقیق افراد عبوری
نظرات