کاربرد پردازش تصویر در صنایع غذایی

1402/08/29 - خواندن 8 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
پردازش تصویر در صنایع غذایی

چرا بیشتر کارخانه پیشرو در صنایع غذایی از پردازش تصویر و هوش مصنوعی در خط تولید استفاده می‌کنند؟ در حال حاضر در بعد جهانی بسیاری از خطوط تولید مجهز به فناوری‌های جدید و متنوع شده است. این فناوری‌ها می‌تواند نحوه‌ی کارکرد، سرعت، دقت کار را بهبود داده و هزینه‌های تولید را کاهش دهد. برای آشنایی بیشتر با این کاربردها با ما همراه باشید.

فضای حال حاضر صنایع غذایی

تقریباً می‌توان گفت یکی از رقابتی‌ترین و پیشروترین صنایع در ایران، صنایع غذایی هستند. در وضعیت حال حاضر در این بخش، برای هر محصول می‌توان چندین برند مطرح را معرفی کرد. این موضوع باعث استفاده از بهترین راه‌ها برای بهبود کیفیت، کاهش قیمت و بالا بردن سرعت شده است. با این حال استفاده از هوش مصنوعی و پردازش تصویر در بخش‌هایی بسیار مغفول مانده است. با توجه به عدم آشنایی بسیاری از متخصصین از کارآمدی این فناوری‌ها، معمولاً بسیاری از آنها در این صنعت استفاده نمی‌شوند. ما تلاش می‌کنیم در این مقاله بخشی از کاربردها در این صنعت را مورد بررسی قرار دهیم.

استفاده شرکت‌های پیشرو در این صنعت

پردازش تصویر در صنایع غذایی

شرکت‌هایی که اهمیت بالایی برای سرعت و دقت در کار قائل هستند، اکثراً به سمت پردازش تصویر و هوش مصنوعی رفته‌اند. در بیشتر کارخانه‌های بزرگ جهانی بسیاری از بخش‌ها از فناوری‌های جدید در حال استفاده هستند. در ایران هم برخی از شرکت‌ها به سمت استفاده از آن‌ها رفته‌اند و از فناوری‌های متنوع استفاده می‌کنند. با این حال با توجه به سرعت پایین پیشرفت در کارخانه‌های داخلی هنوز برخی از کارخانه‌ها از روش‌های قدیمی برای کار خود استفاده می‌کنند. بنظر می‌رسد در سال‌های آینده هیچ کارخانه یا خط تولیدی بدون استفاده از این فناوری‌ها وجود نخواهد داشت.

کاربردهای پردازش تصویر در صنایع غذایی

برای آشنایی بیشتر با اینکه در کارخانه‌های خود چگونه می‌توانید این فناوری را به کار بگیرید، ما چندین مورد از کاربردهای پرمصرف پردازش تصویر در صنایع غذایی را به شما معرفی می‌کنیم. اما به این نکته هم توجه کنید که کارخانه‌های مختلف بر اساس نیازها، مشکلات و خلاها می‌توانند استفاده‌های متنوعی را از این فناوری بکنند.

کنترل و بازرسی کیفیت (QC):

پردازش تصویر در صنایع غذایی

با توجه به حساسیت بالای این صنعت و درگیر بودن مستقیم آن با سلامتی انسان‌ها، مراحل کنترل کیفیت بسیار با دقت بالا باید انجام بگیرد. در حال حاضر در بسیاری از موارد این کار به صورت دستی و نمونه‌برداری، چشمی یا توسط دستگاه‌ها بررسی می‌شود. بسیاری از این موارد خطای بالایی دارند و مشکلات زیادی را برای کارخانه‌داران ایجاد می‌کنند. با کمک پردازش تصویر می‌توان بسیاری از این بررسی‌ها را با سرعت و دقت بالا انجام داد. این بازرسی‌ها می‌تواند در مراحل مختلف و با دقت‌های متنوعی در خط تولید تعبیه شود تا کار سرعت خود را از دست ندهد. تقریباً می‌توان گفت بیشتر کارخانه‌داران در این صنعت در کشورهای پیشرفته از پردازش تصویر برای این مرحله بهره می‌برند و کارها دیگر توسط انسان‌ها و با خطای بالا انجام نمی‌گیرد.

دسته بندی و درجه بندی (سورتینگ) مواد غذایی:

پردازش تصویر در صنایع غذایی

درجه‌بندی کردن انواع مواد غذایی در خطوط تولید یکی از کارهای بسیار مهم برای ایجاد محصول نهایی است. این دسته‌بندی‌ها می‌تواند بر اساس اندازه، کیفیت، نوع یا ... انجام شود. در این مرحله پردازش تصویر می‌تواند کمک بزرگی به سرعت و دقت در این مرحله بکند. با اجرای پردازش تصویر می‌توانید تمام کارهای مربوط به سورتینگ را به صورت خودکار و با سرعت و دقت فوق‌العاده انجام دهید. معمولاً بسیاری از خطوط تولید به نحوی این عمل را انجام می‌دهند ولی اجرای این کار با کمک پردازش تصویر می‌تواند این عمل را در خطوط بسیاری پیشرفته‌تر و پرسرعت کند.

تشخیص فساد مواد غذایی:

خطوط مختلف در این صنعت، ورودی‌های متنوعی از مواد غذایی به کارخانه دارند. یکی از اولین کارها تشخیص فاسد نبودن مواد اولیه ورودی است. در بسیاری از این مواد اولیه لازم است که فاسد بودن تک تک این مواد انجام شود. بسیاری از این مواد فاسد دارای خصوصیات ظاهری هستند که می‌توان این موارد را به راحتی با پردازش تصویر تشخیص داد و این مواد فاسد را از بقیه جدا کرد. در بسیاری از خطوط تولیدی این کار به کمک انسان و به صورت چشمی انجام می‌گیرد که علاوه بر داشتن خطا، انجام آن برای مدت طولانی بسیار سخت و هزینه بردار است.

کمک به ربات‌های کارخانه:

پردازش تصویر در صنایع غذایی

اکثر کارخانه‌ها و خطوط تولید بسیاری از مراحل را به کمک ربات‌ها و دستگاه‌های مختلف اجرایی می‌کنند. معمولاً این ربات‌ها یک کار ثابت را با توجه به مختصاتی که دریافت کرده‌اند انجام می‌دهند اما انجام بسیاری از کارهای پیچیده برای این ربات‌ها امکان پذیر نیست. بخش‌های مختلفی در خطوط وجود دارند که کارها پیچیده است و ممکن است نیاز باشد تا ربات مانند یک انسان، اتفاقات خط تولید را مشاهده کند. برای این کار پردازش تصویر می‌تواند بخش‌های پیچیده صنعت مواد غذایی را با کمک رباتیک ساماندهی و سیستمی کند. ما در مورد پردازش تصویر در رباتیک در مقاله جداگانه به طور مفصل این موارد را بررسی کردیم که می‌تواند آن را مطالعه کنید.

بازرسی بسته‌بندی‌ها:

پردازش تصویر در صنایع غذایی

اجرای بسته‌بندی‌های دقیق و زیبا یکی از کارهایی است که در تمامی کارخانه‌های مواد غذایی انجام می‌شود. پردازش تصویر در این زمینه می‌تواند موارد مختلف در بسته‌بندی از جمله برچسب گذاری، ضربه خوردگی و مشکلات بسته‌بندی را با دقت بالا بررسی کرد. هم‌چنین می‌توان با کمک این فناوری محصولات را اسکن و اطلاعات لازم برای محصولات را در محل‌های منظم و دقیق قرار داد. به طور کلی با استفاده از پردازش تصویر در بسته‌بندی صنایع غذایی می‌توان انتظار داشت تا خطا در این زمینه به حداقل میزان خود برسد.

تامین امنیت خطوط تولید و کارخانه:

همان‌طور که در ابتدا هم بیان کردیم، صنایع مواد غذایی یکی از صنایعی است که از نظر بهداشتی نیاز به دقت بالایی دارد. به همین دلیل می‌توان در خطوط تولید تمام آلودگی‌ها، دخالت‌ها یا ورود موارد غیر مجاز را به سرعت گزارش کرد. این کار می‌تواند به کمک محصولی بر پایه پردازش تصویر به نام فنس مجازی اتفاق بیافتد. هم‌چنین به طور کلی کارخانه‌ها نیاز به تامین امنیت دارند که می‌توان از محصولات متنوع امنیتی برای این کار استفاده کرد. برای آشنایی بیشتر با این موارد می‌توانید مقاله کاربرد پردازش تصویر در امنیت را مطالعه کنید.

دیگر کاربردها در زنجیره تامین محصولات:

در صنایع غذایی معمولاً صنایع مختلف مانند لجستیک، کشاورزی و ... نیز درگیر می‌شوند. بسیاری از این صنایع خود در زمینه کشاورزی هم فعالیت دارند و استفاده از پردازش تصویر در این مراحل هم می‌تواند کار زنجیره تامین را بسیار ساده‌تر و دقیق‌تر کند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌تواند مقاله پردازش تصویر در کشاورزی را مطالعه کنید.

نحوه اجرایی کردن آن در ایران

پردازش تصویر در صنایع غذایی

یکی از سوالات مهم این است که آیا این کار در ایران اجرایی و به صرفه است؟ می‌توان گفت از نظر اجرایی هر آن چیزی که صنایع نیاز دارند در ایران به طور کامل قابل اجراست. از نظر به صرفه بودن معمولاً در بیشتر موارد این کار کاملاً به صرفه و اقتصادی است. با اینکه ممکن است هزینه‌ اولیه داشته باشد اما در مدت کوتاهی با کاهش هزینه‌ها و بالا بردن سرعت و کیفیت محصولات می‌توان آن را جبران کرد. بسیاری هم ترس این را دارند که این مورد نتواند جای انسان را بگیرد و انسان کارها را دقیق‌تر انجام دهد ولی کاملاً مسئله برعکس این مورد است. داده‌ها ثابت می‌کنند که میزان خطای این فناوری بسیار کمتر از چشم انسان است زیرا علاوه بر خستگی، مغز امکان تحلیل در لحظه میزان زیاد داده را ندارد ولی کامپیوتر می‌تواند این کار را انجام دهد.

نکات پایانی

در صورتی که در بخش‌های مختلف این صنعت فعالیت دارید و علاقه‌مند هستید که نحوه‌ی اجرای پردازش تصویر و هوشمندسازی در کار خود را بدانید، می‌توانید فرم مشاوره هوش مصنوعی سایت را پر کنید. با این کار کارشناسان ما با شما برای مشاوره در این زمینه تماس می‌گیرند.