کاربرد پردازش تصویر در حفظ ایمنی و امنیت محیطی و سایبری

1402/06/21 - خواندن 9 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
کاربرد پردازش تصویر در امنیت

چگونه می‌توان امنیت را به هوش مصنوعی سپرد؟ چه روش‌هایی برای استفاده از فناوری‌های مختلف در امنیت وجود دارد؟کاربرد پردازش تصویر در ایجاد و حفظ امنیت یکی از جذاب‌ترین بحث‌های چند سال اخیر در این زمینه بوده است. کاربردهای متنوعی وجود دارد که می‌تواند تا حد بسیار زیادی ایمنی را افزایش دهد. ما در این مقاله تعدادی از این روش‌ها را بررسی می‌کنیم که می‌تواند برای ایجاد امنیت پایدار بسیار مفید باشد. با ما همراه باشید.

پردازش تصویر چیست؟

به طور کلی پردازش تصویر انجام عملیاتی خاص روی تصویر برای هدفی مشخص است. معمولاً در طی این فرآیند تصویری پیشرفته‌تر در اختیار خواهیم داشت یا اطلاعات مفیدی از عکس، استخراج خواهیم کرد. پس در پردازش تصویر یک ورودی داریم که تصویر است و توسط دوربین یا از طرق دیگر در اختیار ما قرار می‌گیرد و خروجی یک عکس پیشرفته یا اطلاعاتی برآمده از تصویر خواهد بود. در پردازش تصویر، از الگوریتم‌های آن و فیلترهای مختلف (مانند فیلترهای گاوسی، میانگین، سیاه و سفید و ...) استفاده می‌شود و با اعمال تغییر بر روی نقطه یا پیکسل‌های تصویر به اهداف مورد نظر می‌رسیم. ما به طور کامل بخش‌های متفاوت این فناوری را در مقاله‌ی دیگری بررسی کردیم که شما می‌توانید در صفحه مربوط به فناوری پردازش تصویر آن را مطالعه کنید.

چرا باید از پردازش تصویر در حفظ امنیت استفاده کنیم؟

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

امنیت یکی از اولین نیازهایی است که انسان برای حفظ آرامش به آن نیاز دارد. در روش‌های سنتی حفظ امنیت مشکلات بسیار زیادی وجود دارد که نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. این مشکلات باعث کاهش امنیت و خطای بسیار بالا در موضوعات امنیتی می‌شد. پردازش تصویر که یکی از فناوری‌های هوش مصنوعی است، می‌تواند با کمک شایانی که در این حوزه به انسان بکند، امنیت را تا سطح بسیار بالایی افزایش دهد. کاهش خطای انسانی، فعالیت ۲۴ ساعته بدون خستگی، بررسی دقیق شرایط امنیتی و ... فقط بخشی از مزیت‌های سامانه‌های امنیتی مجهز به پردازش تصویر هستند. ما در این بخش تعدادی از این راهکارها را بررسی می‌کنیم و مزیت‌هایی که این موارد برای حفظ امنیت ایجاد می‌کنند را با روش سنتی مقایسه می‌کنیم.

بررسی ۷ راهکار بر پایه پردازش تصویر در امنیت

به طور کلی پردازش تصویر می‌تواند فعالیت‌های متفاوتی را در زمینه‌ی امنیتی بر عهده بگیرد. این ۷ راهکار فقط مثال‌هایی برای فهم بیشتر این راهکارها هستند ولی توانایی‌های این فناوری در زمینه امنیت فقط معطوف به این موارد نیست.

۱- ایجاد منطقه امن و تشخیص نفوذ (فنس مجازی)

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

بسیاری از مناطق و فضاها نیاز دارند تا از نظر تردد یا مسدود شوند یا تحت کنترل قرار بگیرند. یکی از بهترین روش‌ها برای این موضوع فنس مجازی است. شما از این طریق می‌توانید فضایی با کنترل دقیق تردد ایجاد کنید. بسیاری در روش‌های قدیمی از فنس و نیروهای حفاظت محیطی و نظارتی استفاده می‌کنند. با استفاده از فنس مجازی شما می‌توانید تا حد زیادی هزینه‌های نیروی انسانی را کاهش دهید و از طرفی امنیت بالاتری را هم تجربه کنید. در این روش به کمک پردازش تصویر محدوده‌ها تعیین می‌شود و پس از آن تردد به این محدوده‌ها را می‌توان ممنوع یا کنترل کرد.

از فنس مجازی می‌توان در موارد مختلفی از جمله محیط سدها، باغ‌ها و ویلاها، حریم جاده‌ها، خطوط مترو، ساختمان‌های مسکونی و تجاری و ... استفاده کرد. برای اطلاعات بیشتر در مورد فنس مجازی، صفحه مربوط به این محصول را مطالعه بفرمایید.

۲- بررسی اجسام همراه با افراد در گیت‌های مختلف

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

برای ورود و خروج افراد به محیط‌های حفاظت شده، نیاز است تا افراد از گیت‌های حفاظتی عبور کنند و اجسام همراه با آن افراد کنترل شود. روشی که در حال حاضر انجام می‌شود، بررسی به طور کلی و تشخیص بعضی موارد خاص است و همچنین محل دقیق آن جسم هم مشخص نمی‌شود. این مورد موجب می‌شود تا کار با سرعت و دقت بسیار پایین انجام شود. با استفاده از فناوری‌های جدید و با پردازش تصویر و دوربین‌های خاص می‌توانید به طور دقیق و سریع وسایل همراه با فرد را تشخیص دهید. با این کار وسایل همراه با فرد، محل قرارگیری آن و حتی شکل ظاهری آن را می‌توانید متوجه شوید. این کار می‌تواند امنیت گیت‌های فرودگاهی، ترمینال‌ها، ساختمان‌های اداری و تجاری را تا حد زیادی افزایش دهد.

۳- کنترل تردد هوشمند و امنیت خودروها

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

یکی از مهمترین وسایلی که امنیت آن برای ما مهم است، خودروها و وسایل نقلیه است. این وسایل معمولا در پارکینگ‌ها قرار دارند و نیازمند امنیت بالایی هستند. در شرایط حاضر بسیاری از پارکینگ‌ها تنها با یک ریموت باز و بسته می‌شوند و داخل آنها هم توسط دوربین‌ها نظارت می‌شود. یکی از بهترین راه‌های بالابردن امنیت در پارکینگ‌ها استفاده از پردازش تصویر و هوش مصنوعی در آنهاست. برای کنترل تردد بهترین راه حل استفاده از پلاک خوان خودرو است که می‌تواند تا حد بالایی دقت شما در ورود و خروج را افزایش دهد. در این حالت هر خودرویی فقط با یک ریموت نمی‌تواند وارد پارکینگ شود. هم‌چنین می‌توانید برای دوربین‌های داخلی امکان تشخیص فعالیت یا Motion Detection را در اختیار داشته باشید تا ناظران به محض اینکه فعالیت مشکوکی در پارکینگ رخ می‌دهد، نسبت به آن حساس شوند. این مورد می‌تواند تا حد زیادی شما را نسبت به امنیت وسیله نقلیه مطمئن کند.

۴- جلوگیری از سرقت و تشخیص خطرات

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

در موارد مختلفی هنگام سرقت یا ایجاد مشکلات متفاوت، شما دیر متوجه اتفاقات می‌شوید و این مسئله باعث می‌شود تا عکس‌العمل مناسبی نسبت به آن نشان ندهید. می‌توان به کمک پردازش تصویر امکان تشخیص فعالیت (Motion Detection) را در اختیار داشت و زودتر از اینکه سرقت یا اتفاق دیگری نهایی شود متوجه آن شد. در حال حاضر معمولاً مامورین نظارتی باید متوجه اتفاق شوند و اقدام کنند در حالی که تعداد زیادی دوربین را باید در لحظه مورد بررسی قرار دهند. این موارد علاوه بر این که خطای انسانی را بسیار افزایش می‌دهد، از طرفی سرعت عکس‌العمل به آن را بسیار پایین می‌آورد. به همین دلیل استفاده از امکان تشخیص فعالیت در پردازش تصویر می‌تواند کمک شایانی به جلوگیری از سرقت‌ها کرده و جلوی بسیاری از آنها را بگیرد.

۵- احراز هویت دقیق به صورت حضوری و غیرحضوری

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

سازمان‌ها، بانک‌ها و بسیاری از بخش‌های مختلف برای ارائه خدمات نیاز به احراز هویت افراد دارند. در بسیاری از موارد این احراز هویت به صورت حضوری و با ارائه کارت شناسایی معتبر اتفاق می‌افتد اما این موضوع چند خطای بزرگ را به همراه دارد. نکته‌ی اول و بسیار مهم این است که در بخش حضوری امکان تشخیص دقیق فرد مراجعه کننده و کارت شناسایی با دقت بالا وجود ندارد. اکثراً متصدی با تطبیق تصویر با فرد این کار را انجام می‌دهد که خطای بالایی را به همراه دارد. هم‌چنین با توجه به این روند امکان ارائه بسیاری از خدمات به صورت غیر حضوری امکان‌پذیر نخواهد بود. با استفاده از فناوری پردازش تصویر می‌توان امنیت احراز هویت افراد را تا حد زیادی بالا برد. در بخش حضوری می‌توان با تشخیص چهره و مقایسه آن با تصاویر قدیمی تقریباً به طور قطعی هویت فرد را مشخص کرد. هم‌چنین می‌توان با استفاده از تشخیص چهره امکان دریافت خدمات برخط یا غیرحضوری را هم برای کاربران ایجاد کرد.

۶- نظارت بر دوربین‌های امنیتی با اولویت و بررسی خطر

کاربرد پردازش تصویر در امنیت

در مراکز مختلف نظارتی، تعداد بسیار زیاد دوربین‌های امنیتی، کار را برای نظارت هرچه بهتر بر امور سخت می‌کند. معمولاً امکان زیاد کردن تعداد ناظران در بسیاری از موارد وجود ندارد(به دلایل مختلف من‌جمله مالی). با این حال نظارت بر این دوربین‌ها اهمیت بسیار فراوانی دارد و باید تمام دوربین‌ها به طور کامل رصد شوند. برای این موضوع راهکارهای متنوعی وجود دارد که یکی از بهترین آنها استفاده از پردازش تصویر و تشخیص فعالیت است. می‌توانید فعالیت‌های مختلفی که نیاز به بررسی دارند را برای سیستم تعریف کرده و سپس با توجه به اولویت آنها، هوش مصنوعی امکان بررسی دقیق را برای شما ایجاد کند. این مورد مخصوصاً در مراکزی که برای دوربین‌های ترافیکی هستند می‌تواند بسیار مفید باشد و تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد نظارتی داشته باشد.

۷- کاربرد پردازش تصویر و کلان داده (Big Data) در امنیت

فناوری‌های متفاوت در کنار هم می‌تواند قدرت بسیار زیادی را ایجاد کنند. یکی از این موارد استفاده از کلان داده و پردازش تصویر در کنار هم است. در موقعیت‌های مختلفی دوربین‌ها اتفاقات، سرقت‌ها و خطرات مختلفی را ثبت می‌کنند. این مورد به تنهایی به شما کمک می‌کند تا با دقت اتفاقات را رصد کنید اما استفاده از کلان داده می‌تواند نتایج عملی قدرتمندی را در اختیار شما قرار دهد. به طور مثال می‌تواند الگوریتم‌های اتفاقات را پیدا کرده یا مناطق خطرناک را مشخص کند. استفاده از این دو فناوری برای این موضوع می‌تواند عمل‌های پیشگیرانه ایجاد کرده و ثبات در امنیت را به ارمغان بیاورد.

نکات نهایی

همان طور که بررسی کردیم در بخش‌های متنوعی می‌توان از کاربرد پردازش تصویر برای ایجاد امنیت استفاده کرد. بهتر است با توجه به شرایط بهترین راه‌حل‌ها را برای خود انتخاب کرده و امنیت را به ارمغان بیاورید. هم‌چنین فناوری‌های دیگری هم وجود دارند که می‌توان از آنها در مقوله امنیت استفاده کرد که ما در مقاله هوش مصنوعی در امنیت به طور کامل به آنها پرداخته‌ایم. دقت داشته باشید که تمامی موارد بالا در ایران قابلیت اجرایی دارند و می‌توان به طور کامل آنها را پیاده سازی کرد. البته بسیاری از همین موارد مانند فنس مجازی، پلاک خوان و ... در هوش مصنوعی دیدبان توسعه پیدا کرده است. در صورتی که در این موارد نیاز به مشاوره داشتید می‌توانید فرم مشاوره را پر کنید تا متخصصین دیدبان با شما تماس بگیرند.