۶ کاربرد پردازش تصویر در صنایع نظامی

1402/07/20 - خواندن 6 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
کاربرد پردازش تصویر در صنایع نظامی

وجود فناوری‌های جدید در جنگ و حفظ امنیت، یکی از الزامات هر نیروی نظامی است. استفاده از پردازش تصویر در صنایع نظامی هم یکی از مواردی است که می‌تواند در بسیاری از بخش‌های امنیتی و نظامی، کاربرد بسیار متنوعی داشته باشد. ما در این مقاله به بررسی ۶ کاربرد پردازش تصویر در این حوزه پرداختیم. با ما همراه باشید.

جنگ آینده جنگ تکنولوژی‌های برتر

بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران اعتقاد دارند جنگ‌های آینده هیچ شباهتی به جنگ‌های حال حاضر ندارد. هوش مصنوعی، فناوری‌های مختلف و ربات‌ها این حوزه را به صورت کامل تغییر خواهند داد. در واقع برنده جنگ آینده، کسی است که بتواند از قوی‌ترین فناوری‌ها در مقابله با دشمن استفاده کند. کار این فناوری‌ها به حدی بالا رفته است که صحبت از ایجاد لشکرهایی از ربات‌ها، تجهیزات خودران و ادوات هوشمند دور از انتظار نخواهد بود. ما در این بخش به استفاده‌های پردازش تصویر در محصولات صنایع نظامی خواهیم پرداخت. پردازش تصویر یکی از مهمترین فناوری‌هایی است که با الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توان کارهای بزرگ و متنوعی را اجرایی کند.

پردازش تصویر یکی از مهمترین تکنولوژی‌ها

هر ربات، موشک، پهپاد و ... برای هوشمند عمل کردن نیاز به درک درست از محیط دارد. این درک از طریق بینایی ماشین و پردازش تصویر به دست خواهد آمد. در واقع این دو فناوری به عنوان چشم و مغز تجهیزات عمل خواهند کرد. با چشم هدف و موقعیت را تشخیص می‌دهند و بر اساس آموزش‌های قبلی و فضای موجود اقدامات بعدی را انجام می‌دهند. به همین دلیل تقریباً می‌توان گفت که پردازش تصویر و بینایی ماشین یکی از مهمترین فناوری‌های لازم برای ایجاد یک صنعت نظامی هوشمند هستند. این فناوری‌های کاربردهای متنوعی دارند که ما سعی می‌کنیم تعدادی از آنها را در این مقاله بررسی کنیم.

۶ کاربرد جذاب پردازش تصویر در محصولات نظامی

کاربردهای این فناوری بسیار زیاد و گسترده است. به طور کلی هرجایی که نیاز به تحلیل محیط از طریق تصاویر داشته باشیم، لازم است از این فناوری استفاده کنیم. ما در اینجا ۶ کاربرد ملموس و جذاب را بررسی می‌کنیم.

۱- تشخیص و ردیابی تجهیزات

کاربرد پردازش تصویر در صنایع نظامی

یکی از مهمترین وظایف پردازش تصویر تشخیص و ردیابی تجهیزات دشمن و ادوات خودی است. با استفاده از تصاویر به دست آمده ماهواره‌ای یا از طریق پهپادها و ... باید بتوان به طور دقیق تجهیزات دشمنان را بررسی کرد. کمک پردازش تصویر به این قسمت می‌توان کار را دقیق‌تر و بسیار سریعتر کند. این ارزیابی‌ها موجب می‌شود که دید درستی از موقعیت و تجهیزات دشمن داشته باشیم و با این دید می‌توانند تصمیمات دقیق‌تری را اتخاذ کنند. هم‌چنین می‌توانند با استفاده از یادگیری ماشین و یادگیری عمیق داده‌های پنهانی که با چشم قابل تشخیص نیست را هم پیش‌بینی کنند. به طور مثال با بررسی وضعیت کوه‌ها و جاده‌ها از امکان وجود یک تونل در محل مورد نظر را پیش‌بینی کنند.

۲- هدایت خودکار موشک‌ها

کاربرد پردازش تصویر در صنایع نظامی

موشک‌های هدایت شونده یکی از مواردی است که در زمینه نظامی رشد فراوانی داشته است. این موشک‌ها چندین نوع مختلف دارند از جمله: کنترل از راه دور، هدایت اینرسی، هدایت فضایی و ... . بسیاری از این موارد یا از پردازش تصویر استفاده می‌کنند یا به کمک این فناوری می‌توانند کارایی بسیار بهتری داشته باشند. به طور مثال در موشک‌های کنترل از راه دور معمولاً بیشتر فعالیت به صورت انسانی اتفاق می‌افتد. در صورت استفاده از پردازش تصویر اپراتور می‌تواند تصمیمات دقیق‌تری را با سرعت بالاتر اتخاذ کند. در موارد دیگر که کنترل انسانی روی موشک کمتر هستند، پردازش تصویر می‌تواند نقش عمده‌ای در اصابت موشک به هدف داشته باشد.

۳- ناوبری وسایل نقلیه

پردازش تصویر در ناوبری نظامی

در جنگ‌ها یکی از مهمترین مسئله‌ها انتقال نیروها و جابه‌جایی ادوات نظامی است. جریان ناوبری و جابه‌جایی این وسایل در حال حاضر با رانندگی انسان انجام پذیر است. در حال حاضر در استفاده‌های روزمره استفاده از خودروهای خودران بسیار متداول شده است. با این حال این خودروها به صورت کامل هوشمند و خودران عمل نمی‌کنند. با این حال می‌توان با کمک پردازش تصویر، بینایی ماشین و یادگیری عمیق وسایلی را ایجاد کرد که بتوانند به سادگی نیروها و تجهیزات را جابه‌جا کنند. این مورد می‌تواند تلفات انسانی در این انتقالات را کاهش داده و از طرفی سرعت ناوبری را می‌تواند به شدت افزایش دهد.

۴- نظارت بر یک منطقه وسیع

کاربرد پردازش تصویر در نظامی

چگونه می‌توان بخش وسیعی از یک منطقه را به صورت کامل نظارت کرد؟ چند نفر نیاز است تا بتوان امنیت یک منطقه بزرگ را تامین کرد؟ در حال حاضر در بحث امنیت مرز‌ها، امنیت کارگاه‌ها و کارخانه‌های بزرگ، امنیت سایت‌های ساختمانی و ... افراد بسیار زیادی مشغول هستند. تامین امنیت آنها با استفاده از نیروی انسانی هم کار بسیار سختی است و هم‌چنین خطای بسیار بالایی دارد. با استفاده از پردازش تصویر و هوش مصنوعی می‌توان فضاهای مختلف را با دقت بسیار بالا بررسی کرد. در صورت مشاهده خطا یا خطری می‌توان آن را به مسئولین امنیت گزارش داد تا بتوانند تصمیمات بعدی را اتخاذ کنند.

در این شرایط با نیروی انسانی بسیار کمتر و با دقت بالاتر می‌توان یک منطقه بسیار بزرگ را نظارت کرده و بالاترین سطح امنیت را به ارمغان آورد. هم‌چنین با استفاده از تجهیزاتی مانند پلاک خوان خودرو، سامانه تشخیص چهره، فنس مجازی و ... می‌توان تمامی ورود و خروج‌ها به منطقه مدنظر را تحت نظر داشت.

۵- ربات‌های سرباز

ربات سرباز

یکی از جذاب‌ترین کاربردهای پردازش تصویر در صنایع نظامی، کمک آن به ربات‌های سرباز برای شناخت بهتر محیط است. ربات‌های سرباز از فناوری‌های مختلفی مانند رباتیک، یادگیری عمیق و پردازش تصویر استفاده می‌کنند تا بتوانند مانند یک سرباز واقعی در جنگ‌ها عمل کنند. پردازش تصویر می‌تواند کمک کند تا ربات بهتر محیط اطراف خود، نیروهای خودی و دشمن را تشخیص دهد و بتواند به بهترین نحو ممکن عمل کند. این ربات‌ها در تمامی دنیا فعلاً فقط در حد یک نمونه‌های آزمایشگاهی هستند و قابل استفاده در جنگ‌ها نیستند ولی در آینده احتمالاً بیشتر در مورد این سربازها خواهیم شنید. در مقاله پردازش تصویر در رباتیک بیشتر در مورد انواع ربات‌ها در صنایع مختلف بیشتر توضیح داده‌ایم.

۶- سلاح‌های هوشمند

سلاح هوشمند

سلاح‌های معمولی و حال حاضر به طور کامل توسط سرباز مدیریت می‌شوند و از طرفی این سلاح‌ها هیچ کمکی به درک بهتر سرباز از محیط ندارند. سربازان با توجه به زاویه دید و تمرکزی که دارند و با توجه به تنش در زمان تقابل ممکن است بعضی اتفاقات را مشاهده نکنند یا مدنظر نگیرند. دوربین‌های روی سلاح‌ها با کمک پردازش تصویر و بینایی ماشین می‌توانند هشدار یا اطلاعاتی از محیط روبه‌روی سرباز در اختیار او قرار دهند. هم‌چنین در سلاح‌های تک‌تیرانداز‌ها با توجه به حجم وسیع منطقه پیش رو می‌توانند در تشخیص هدف کمک بسیار زیادی به پیدا کردن دشمن کنند.

نکات نهایی

با توجه به تمامی نکاتی که در این زمینه بررسی کردیم، بسیاری از کاربردهای دیگر پردازش تصویر را هم می‌توان برای صنایع نظامی در نظر گرفت. به طور کلی پردازش تصویر می‌تواند بهتر از چشم یک انسان محیط روبه روی خود را تجزیه و تحلیل کند و کمک کند تا امنیت برقرار شود.