تمامی معایب و مزایای مغازه داری | ۹+۹ ویژگی که با مغازه زدن به دست می‌آورید

1403/06/19 - خواندن 10 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
معایب و مزایای مغازه داری

بسیاری از افراد وقتی به مغازه داران نگاه می‌کنند یا فقط خوبی‌های آن کار را می‌بینند یا مشکلات آن را می‌شمرند. در همه‌ی کارها ویژگی‌های مثبت و منفی در کنار هم وجود دارند و اگر قصد شروع آن کار را دارید باید تمامی این موارد را در کنار یکدیگر ببینید. ما در اینجا سعی کردیم اصلی ترین معایب و مزایای مغازه داری را بررسی کنیم. ممکن است با توجه به نوع مغازه‌ای که می‌خواهید راه‌اندازی کند ویژگی‌های دیگری هم اضافه یا کم شود ولی این موارد معمول‌ترین ویژگی‌های مغازه داری هستند. با ما همراه باشید.

دنیای متفاوت مغازه‌های مختلف

فروشگاه‌ها و حوزه‌های مختلف شرایط مختلفی در مغازه‌داری ایجاد می‌کنند. ممکن است شرایط یک محله یا حوزه‌ای که برای مغازه انتخاب می‌کنید تفاوت‌های بسیار زیادی در معایب و مزایای مغازه داری ایجاد کند. به همین دلیل ما تلاش کردیم مواردی که بین مغازه‌ها اشتراک دارند را بیان کنیم. شما باید با شناخت لیست انواع مغازه ها و انتخاب بهترین گزینه با چشمی باز وارد این فضا شوید.

علاوه بر این تخصص در زمینه مدیریت صحیح مغازه می‌تواند علاوه بر کاهش مشکلات شما، در حل سریع‌تر و دقیق‌تر آنها کمک بسیار زیادی بکند. بهتر است با فوت و فن مغازه داری به صورت کامل آشنا باشید تا بتوانید کار خود را با دقت بیشتری پیش ببرید.

مزایای مغازه داری

معایب و مزایای مغازه داری

قطعاً اولین و جذابترین مزیت مغازه داشتن، کسب درآمد و به دست آوردن پول است. با این وجود مزایای دیگری هم هست که می‌تواند شما را جذب این کار بکند. شاید اگر یک نگاه بلندمدت داشته باشید، برخی از این ویژگی‌ها اهمیت بسیار بالاتری نسبت به پول پیدا کنند. ما در اینجا ۹ مزیت اصلی مغازه داری را بررسی کردیم.

۱- اشتغال‌زایی

قطعاً یکی از جذابیت‌های هر فعالیتی اشتغال زایی است. حس اینکه شما بتوانید کمک کنید تا علاوه بر خودتان چندین نفر دیگر هم سر کار بیاید بسیار حس خوب و موثری است. بسیاری از افراد که کسب و کاری مانند مغازه داری ایجاد می‌کنند، یکی از انگیزه‌های اصلی خود را ایجاد شغل و فضای شغلی برای خود و دیگران می‌دانند.

۲- همدلی و ارتباط مستقیم با مشتری

معایب و مزایای مغازه داری

ارتباط با افراد جدید و حل مشکل و فروش محصول به آنها جز مواردی است که می‌تواند برای بسیاری از افراد جالب باشد. اگر تعداد از افراد سمی که وارد مغازه‌ها می‌شوند را کنار بگذاریم، بسیاری از افراد با یک احساس نیاز و مشکل وارد مغازه می‌شوند و به دنبال راه‌حل برای خود می‌گردند.

اگر شما انسانی باشید که حس خوبی از همدلی و ارتباط مستقیم با افراد به دست می‌آورید، شغل مغازه داری می‌تواند بسیار برای شما لذت بخش باشد. شما در طول روز با افراد مختلف و با دغدغه‌های مختلف مواجه می‌شود و هر چقدر بتوانید ارتباطات مناسبی با مشتریان بسازید احتمال موفقیت خود را افزایش داده‌اید. این حس خوب می‌تواند خستگی کار را برای شما بسیار کاهش دهد و حس بهتری از فروش محصولات خود پیدا کیند.

۳- مدیریت بیشتر بر روی زمان خود

شما امکان مدیریت زمان خود را بر عهده دارید و می‌توانید زمان‌هایی را برای خود در نظر بگیرید. البته این مسئله وجود دارد که شما نسبت به زمان کارمندی باید زمان بسیار بیشتری بگذارید ولی نحوه مدیریت زمان و اختصاص زمان به کسب و کار می‌تواند بسیار متنوع باشد. این احساس اختیار بسیار به حس خوب در کار کردن می‌تواند کمک کند. شما می‌توانید برای زمان‌هایی که مغازه خلوت است و مشتری زیادی حضور ندارد از فروشندگان استفاده کنید و زمان‌های اصلی را بیشتر در مغازه حضور داشته باشید.

۴- امکان رشد کسب و کاری بیشتر

معایب و مزایای مغازه داری

شما در شغل مغازه داری توانایی زیادی در رشد کسب و کار خود دارید. بسیاری از فروشگاه‌ها و برندها که توانسته‌اند موفقیت نسبی کسب کنند، به سرعت شعبه‌های دیگر فروشگاه خود را باز می‌کنند و به کار خود سر و شکلی دیگر می‌دهند.

اگر شما بتوانید کارهای خود را با دقت انجام دهید به راحتی می‌توانید مغازه خود را بزرگتر کنید، مغازه‌های جدید باز کنید و سرعت رشد خوبی را تجربه کنید. البته که باید کارها و وظایف خود را با دقت انجام دهید و برای رشد موارد مختلف دیگر را هم آموزش ببینید.

۵- کسب اعتبار در بخش‌های مختلف

شما اگر یک مدیریت درست در مغازه داری داشته باشید می‌توانید اعتبار خوبی بین مشتریان، تولیدکنندگان، پخش کنندگان و همکاران خود به دست بیاورید. این اعتبار ارزش بسیار بالایی در کار دارد و حتی اگر به دلایل مختلف شکست هم بخورید، با وجود اعتبار راه ساده‌تری در ایجاد کسب و کار دیگر دارید.

البته به دست آوردن این اعتبار نیاز به زمان و صبر دارد. شما باید در طولانی مدت این اعتبار را به دست بیاورید و در حفظ آن بسیار بکوشید. اعتبار به سختی به دست می‌آید و از دست رفتن آن بسیار سریع است. به همین دلیل باید از اول کار خود در مغازه داری برای کسب اعتبار کوشا باشید.

۶- کنترل بیشتر بر روی وضعیت کار

معایب و مزایای مغازه داری

بسیاری از اوقات شما در فضاهای کارمندی و غیر مدیریتی نمی‌توانید در وضعیت کار تغییر زیادی ایجاد کنید. در صورتی که در مغازه داری شما با مشاهده مشکلات می‌توانید تصمیمات درستی را اتخاذ کرده و کسب و کار خود را پیش ببرید.

این کمک می‌کند تا شما بتوانید نظرات و روش‌های خود را بر کسب و کار مغازه داری اجرایی کرده و نتایج آن را مشاهده کنید. علاوه بر این در صورتی که سلیقه‌ی خاصی داشته باشید می‌توانید آن را اعمال کنید و احساس بسیار بهتری نسبت به کار خود داشته باشید. این کنترل داشتن روی وضعیت می‌تواند به شما حس بهتری بدهد و عقاید شما را به کرسی بنشاند.

۷- احساس بهتر در زمان موفقیت

شما با ایجاد موفقیت در کسب و کار و با توجه کنترل بیشتر بر روی وضعیت حس بسیار بهتری دارید. در صورتی که موفق شوید شما نفر اولی هستید که خوشحال و مشعوف خواهید شد. این فقط به بحث مالی ختم نمی‌شود و حس پیروزی و جواب دادن روش‌ها و روندها بسیار وضعیت شما را بهتر می‌کند. شما علاوه بر اینکه توانستید یک کسب و کار را درست هدایت کنید، مشتریانی راضی ایجاد کردید که شما را برای حل مشکلاتشان انتخاب کردن و در حال تعریف و تمجید از کار شما هستند. این حس برای کارمندان و فروشندگان هم ممکن است وجود داشته باشد ولی اصلی‌تری حس در این موفقیت برای مغازه داران است و در کنار تمامی معایب و مزایای مغازه داری این حس موفقیت یکی از مهمترین آنهاست.

۸- ایجاد درآمد پیوسته

معایب و مزایای مغازه داری

علاوه بر اینکه درآمد مغازه داری مهم است، نحوه دریافت این درآمد هم بسیار مهم است. شما در بسیاری از کسب و کارها به صورت پروژه‌ای یا بخش بخش به پول خود می‌رسید. با این حال یکی از مزیت‌های اصلی مغازه داری فروش روزانه و دریافت در لحظه پول است. یکی از مهمتری مسائل در زمینه کسب و کار جریان نقدینگی یا Cash Flow است. در مغازه داری با توجه به فروش روزانه و ورود پول به صورت مدام این جریان نقدینگی به مسائل مالی می‌تواند بسیار کمک کند.

حتماً با جریان نقدینگی آشنا باشید و سعی کنید یک جریان نقدینگی مناسب ایجاد کنید. زیرا این جریان نقدینگی در کنار فروش می‌تواند کسب و کار شما را بسیار موفق کند.

۹- تنوع کاری جذاب

شما در مغازه باید کارهای مختلفی انجام بدهید و این کارها هم شرایط یکسانی ندارند. این تنوع باعث می‌شود کار زیاد تکراری نشود و شرایط خوبی از نظر تنوع کاری در اختیار داشته باشید.

هم‌چنین هر مشتری داستان و شرایط خود را دارد و صحبت با آنها می‌تواند بسیار متفاوت باشد. اگر تنوع ارتباطات و فعالیت‌ها را دوست دارید، کار مغازه داری می‌تواند گزینه مناسبی باشد. با استفاده بیشتر شبکه‌های اجتماعی توسط مغازه داران، حتی در زمان‌های خالی می‌توانید با ایده‌های خلاقانه محتواهای خوب تولید کنید و کسب وکار خود را توسعه دهید. در واقع در دنیای جدید تنوع کاری یک مغازه دار بسیار بیشتر از گذشته است.

معایب مغازه داری

معایب و مزایای مغازه داری

هیچ کار یا شغلی تمامی ویژگی‌های مثبت را در اختیار شما نمی‌گذارد. همان‌طور که می‌توان برای مغازه داری مزایا را بر شمرد، می‌توان معایب مختلفی هم برای آن متذکر شد. شما باید با دقت در تمامی این موارد این شغل را انتخاب کنید تا در طول مسیر با آشنایی با این معایب، در کاهش و قبول آنها سختی زیادی را تحمل نکنید. ما در اینجا ۹ مشکل و عیب اصلی این شغل را بررسی کردیم.

۱- ساعات طولانی کار

یکی از مشکلات اصلی بسیاری از مغازه‌ها ساعات بسیار زیاد کاری، کار کردن در رزوهای تعطیل و مخصوصاً اعیاد است. بسیاری از مغازه‌ها در تعطیلات باز هستند و در زمان عید نوروز که بسیاری به کارهای خود می‌رسند به طور پرفشار باید در مغازه حضور پیدا کنند. البته با توجه به حوزه کاری شما ممکن است این فشار کاری متفاوت باشد ولی به طور کلی ساعات کاری بیشتر فروشگاه‌ها و مغازه‌ها بسیار بالاست.

این مورد برای بسیاری از افراد آزاردهنده است. اگر به امید کمتر کار کردن و راحتی بیشتر می‌خواهید مغازه بزنید باید بدانید که احتمالاً مسیر اشتباهی را انتخاب کرده‌اید. مغازه‌ها در برخی از حوزه‌ها هر روز از اول صبح تا انتهای شب و بدون روز تعطیل باید فعال باشند که این مورد برای بسیاری از افراد سخت و طاقت فرساست. شما باید معایب و مزایای مغازه داری را در کنار هم ببینید تا تصمیم بهتری در این زمینه بگیرید.

۲- مسئولیت عملیاتی بیشتر

معایب و مزایای مغازه داری

شما با توجه به مدیریت اصلی مغازه، مسئولیت عملیاتی بسیار بیشتری بر عهده دارید. در صورتی که هر یک از فروشندگان اشتباهی بکنند، شما باید پاسخگو باشید و در صورتی که هر مشکلی به وجود بیاید، همه در ابتدا شما را مقصر می‌دانند. به همین دلیل شما باید با تمرکز بسیار بیشتری فعالیت کنید زیرا خوب و بد شدن کار به پای شما نوشته می‌شود.

علاوه بر این شما باید علاوه بر کار مغازه، بر فعالیت و آموزش فروشندگان، رضایت مشتریان و حسابداری و ... نظارت کنید و تسلط نسبی داشته باشید. تمامی این موارد مسئولیت‌های زیادی را به شما به عنوان مغازه دار وارد می‌کند.

۳- محیط کاری پرفشار

برای مغازه داران، مخصوصاً در زمان‌های شلوغ، مدیریت مغازه کار بسیار پر فشاری است. شما باید روی تمامی روندها نظارت کنید، به فروشندگان راهنمایی لازم را بکنید، با مشتریان ناراضی صحبت کنید و شرایط فروشگاه را در بهترین حالت خود آماده فروش محصولات کنید. تمامی این کارها و بهینه کردن این روندها محیطی پرفشار برای شما ایجاد می‌کند. از طرفی نیاز به فروش و گردش مالی مورد نیاز، افزایش هزینه‌ها و مشکلات مالی هم این فشار را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.

۴- وابستگی مغازه به مکان

معایب و مزایای مغازه داری

یکی از مشکلاتی که فروشگاه‌های حضوری با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، معطوف بودن فروشگاه به مکانی است که مغازه وجود دارد. این در حالی است که در فضای آنلاین شما می‌توانید محصولات خود را به تمامی افراد در تمامی شهرها بفروشید، در فضای مغازه، مکان و دسترسی آن بسیار مهم است. این مورد را بسیاری از مغازه داران سعی کردند با حضور در شبکه‌های اجتماعی بهبود ببخشند ولی باز هم فضای شما برای یافتن مشتریان حضوری بسیار مهم است.

علاوه بر این اتفاقاتی مانند تعمیرات جاده‌ها یا پیاده‌روها می‌تواند به صورت مقطعی ضربه‌هایی به فروش و مشتریان شما وارد کند. تمامی این مسائل مغازه را تا حدودی از نظر مکانی آسیب پذیر می‌کند.

۵- استرس و اضطراب‌های مالی

هزینه‌های راه‌اندازی و تجهیز مغازه و خرید محصولات جدید، از نظر مالی فشارهای بسیار زیادی را به مالکین وارد می‌کند. استرس رسیدن زمان پرداخت چک‌ها و فشارهای مالی، بخش زیادی از استرس‌های مغازه داران را تشکیل می‌دهد. همه‌ی مغازه داران باید با این موارد دست و پنجه نرم کنند و درگیر باشند. اگر توانمندی تحمل این استرس‌ها و فشارهای مالی را ندارید بهتر است کمی در راه‌اندازی مغازه فکر بیشتری بکنید.

۶- چالش‌های مدیریت کارکنان

معایب و مزایای مغازه داری

مدیریت صحیح کارکنان، استخدام افراد درست و آموزش آنها نقطه‌ای است که می‌تواند موجب رشد یا زمین خوردن مغازه شما بشود. کارکنان و فروشندگان شما نقطه‌ی مرزی ارتباط فروشگاه با مشتریان هستند و درکی که مشتریان از شما دارند توسط این افراد شکل می‌گیرد. باید تلاش کنید تا بهترین افراد را انتخاب کنید، آنها را آموزش دهید و چالش‌های آنها را مرتفع کنید.

تمامی این مسائل شما را با مشکلاتی روبه رو می‌کند که می‌تواند کسب وکار شما را با مشکلات زیادی رو به رو کند و بیشتری کسی که باید این مشکلات را برطرف کند شما هستید. به همین دلیل خوب است که شما اطلاعات دقیقی از حل تعارض، شنیدن فعال و آموزش کارکنان در اختیار داشته باشید تا بتوانید این مشکلات را به خوبی برطرف کنید.

۷- امکان شکست و از بین رفتن سرمایه

یکی از محتمل‌ترین سناریوها در باز کردن یک مغازه شکست خوردن در آن است. بسیاری از مغازه‌ها را شما می‌توانید در محله خود مشاهده کنید که پس از مدتی از باز کردن مغازه، از بین می‌روند و مغازه‌ای دیگر جایگزین آن می‌شود. این احتمال شکست عدد کمی نیست و هر چقدر بتوانید اصولی و دقیق کار کنید فقط می‌تواند احتمال آن را کاهش دهید.

این شکست می‌تواند باعث ورشکستگی و از بین رفتن سرمایه شما شود که بسیار ضرر بزرگ و هنگفتی است. علاوه بر این زمانی که شما صرف این مغازه کردید هم از بین می‌رود. پس بهتر است با دقت وارد کار شوید که تا حد ممکن این درصد را به حداقل برسانید.

۸- سخت شدن جذب مشتریان

معایب و مزایای مغازه داری

در کنار تمامی معایب و مزایای مغازه داری، یکی از نکاتی که اهمیت بسیار زیادی دارد، افزایش بسیار زیاد رقابت بین فروشگاه‌ها است. شما برای اینکه بتوانید حتی پای مشتریان را به روی مغازه خود باز کنید باید تلاش‌های بسیار زیادی بکنید. این مسئله موجب شده است تا شما در برخی از حوزه‌ها و محله‌ها امکان موفقیت بسیار پایینی داشته باشید. البته بهتر است اصول و ایده های جلب توجه مغازه را به صورت کامل اجرایی کنید ولی با این حال باید در محله و حوزه فعالیت هم توجه داشته باشید.

اگر می‌خواهید وارد یک حوزه پر رقابت شوید، تلاش کنید تا با ایده‌های خلاقانه و روش‌های منحصر به فرد، جایگاه خود را در آن حوزه پیدا کنید. با این حال این سخت شدن جذب مشتریان به بسیاری از مغازه داران ضربه‌های بزرگی زده است. شما باید با توجه به این مورد وارد این حوزه شغلی شوید.

۹- نوسانات اقتصادی و افزایش هزینه‌ها

مشکلات اقتصادی مختص مغازه‌ها نیست و بسیاری از این مشکلات همگانی است و بسیاری از کسب و کارها را دچار مشکل کرده است. این نوسانات فشارهای مختلفی را به مغازه داران وارد می‌کند. بالا رفتن اجاره بها، افزایش حقوق کارکنان و فروشندگان، افزایش قیمت جنس‌ها برای خرید دوباره و پایین آمدن قدرت خرید مشتریان موجب می‌شود امکان شکست کسب و کار بالاتر برود. برای عبور از این بحران‌ها بهتر است استراتژی‌های مشخصی را اتخاذ کنید.

نیازهای اصلی برای کاهش معایب و افزایش مزایای مغازه داری

سامانه نفرشمار

شما به عنوان مدیر کسب و کار خود همیشه نیاز دارید تا کارهایی را برای کاهش تاثیر مشکلات و بهبود وضعیت کسب وکار خود انجام دهید. این موضوع در مغازه داری هم صادق است و شما باید کارهای مختلفی قبل و در حین مغازه داری انجام دهید تا احتمال موفقیت خود را افزایش دهید. بهتر است قبل از باز کردن مغازه، نمونه‌های موفق آن را مورد مشاهده و تحقیق قرار دهید. حتی اگر امکان شاگردی در این فروشگاه‌ها هم وجود دارد این کار هم می‌تواند به فهم شما بسیار کمک کند.

هم‌چنین مطالعه در این زمینه هم می‌تواند کمک بسیار زیادی به شما بکند. ما در مقالات مختلفی سعی کردیم جوانب مختلف این کار را بررسی کنیم. مقالاتی مانند مقاله استراتژی افزایش فروش و راههای جذب مشتری در مغازه می‌تواند کمک خوبی به شما در این مسیر بکند.

آینده مغازه داری چیست؟ در دنیای جدید این کار چقدر جایگاه دارد؟

معایب و مزایای مغازه داری

پس از دوران همه‌گیری کرونا و مشکلاتی که برای مغازه‌ها و فروشگاه‌ها به وجود آمد، وضعیت مغازه‌ها در چند سال اخیر وضعیت بهتری پیدا کرده است. با این حال آیا اضافه شدن متاورس، هوش مصنوعی و فناوری‌های جدید می‌تواند در آینده مغازه‌ها تاثیر بسزایی بگذارد؟ جواب این سوال ساده نیست ولی نشانه‌های خوبی وجود دارد که می‌تواند آینده مغازه داری را بسیار روشن کند. با توجه به اینکه مغازه‌ها برای مشتریان یک تجربه خرید خوب ایجاد می‌کنند، فناوری‌ها می‌تواند این تجربه را بسیار بهبود دهد و مشتریان از خرید خود لذت بیشتری ببرند. حس خوشحالی که می‌تواند به کمک فناوری‌ها در مقابل فروش آنلاین یا متاورس مزیت‌های مربوط به خود را داشته باشد.

ما برای شروع استفاده از فناوری‌های مختلف و بهبود تجربه مشتریان نیاز به داده‌هایی داریم که برای جمع‌آوری این داده‌ها می‌توان از سامانه ترددشمار استفاده کنید. این سامانه می‌تواند تمامی فعالیت مشتریان را ثبت کرده و به شما در بهبود وضعیت فروشگاه کمک‌های بسیار زیادی بکند. از طرفی ما فناوری‌های جدید برای مغازه‌ها را در مقاله هوش مصنوعی در خرده فروشی بیشتر مورد بررسی قرار دادیم.