۹ راهکار هوش مصنوعی در کتابخانه ها | ساخت کتابخانه هوشمند
کتابخوانی و کتابخانهها در آینده اصلاً شبیه به حال حاضر نخواهند بود. استفاده از هوش مصنوعی در کتابخانه ها به کلی نحوه کتابخوانی را تغییر خواهد داد. همچنین برعکس تفکر مردم، در آینده با کتابخانه هوشمند، تعداد کتابخوانها بسیار بیشتر از حال حاضر خواهد بود. برای اینکه اطلاعات کاملی از این موضوع داشته باشید ما تلاش کردیم ابعاد آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
برای مشاوره رایگان تماس بگیرید یا فرم زیر را پر کنید
کتابخانهای فراتر از کتابها
بسیاری بر این تصورند که عصر کتابها و کتابخوانی به پایان رسیده است. کتابخانهها کم کم حذف میشوند و دیگر چیزی شبیه به کتاب نخواهیم دید. بنظر میرسد این دیدگاه از جنبههای مختلفی حداقل در کوتاه مدت غلط است. از بسیاری فناوریها میتوان در کیفیت کتابخانهها و نحوه ارائه خدمت آنها کمک کرد. همچنین همین فناوریها را میتوانند به کتاب و کتابخوانی حتی کمک زیادی کنند و باعث افزایش کتابدوستان شوند. تصویرسازی، صوتی کردن و استفاده از فناوریهای مختلف میتواند جذابیتی به کتابها اضافه کنند که علاقه افراد به کتابخوانی بسیار افزایش پیدا کند. همچنین پیشنهادگرها و نگارندگان هوشمند کتابها میتوانند در ارائه کتابهای جدید بهتر عمل کرده و افراد به خواندن کتاب بیشتر تشویق کنند.
۹ روش جذاب و کاربردی برای ساخت کتابخانه هوشمند
روشها و فناوریهای متنوع هوش مصنوعی میتوانند در کتابخانه ها به کار روند. ما در اینجا ۹ روش جذاب و قابل اجرا (و حتی اجراشده) را بررسی میکنیم.
۱- پیشنهادگر هوشمند:
چگونه پس از پایان یک کتاب، کتاب بعدی را انتخاب میکنید؟ اگر کتاب پیشنهادی موضوع و داستانی بسیار نزدیک به کتابهای مورد علاقهی شما داشته باشند چقدر احتمال دارد کتاب جدید را بخوانید؟ پیشنهادگرهای هوشمند سعی میکنند تمامی سلایق و علایق شما در زمینهی کتابخوانی را به دست بیاورند. شما میتوانید با استفاده از هوش مصنوعی در کتابخانه ها و خارج از آن، کتابهایی که مطالعه کردید، بخشهایی از داستان که دوست داشتید و اطلاعات کلی از چیزی که مدنظر دارید ارائه کنید و پیشنهادگر چندین کتاب متناسب را به شما ارائه دهد. این مسئله میتواند شما را در یافتن مناسبترین کتابها بسیار کمک کند.
۲- خلاصهکننده هوشمند:
شما برای اطلاع دقیق از کتابهایی که موجود است نیاز دارید تا خلاصهای از داستان را بدانید. معمولاً این خلاصهها با توجه به سلیقه افراد و بخشهایی که مدنظر دارند ارائه نمیشود. در حال حاضر این خلاصه برای همه یکسان است. خلاصهسازی هوشمند به شما کمک میکند تا با توجه به فرد خلاصه را شخصی سازی کنید. این خلاصهها میتواند بخشهای مختلفی از داستان را در پی بگیرد. همچنین میتوان در ادامه به کمک یک دستیار صوتی، مخاطب سوالهای خود در مورد کتاب را بپرسد. این موضوع کمک میکند تا علاقهمندان کتاب، قبل از خواندن کتاب اطلاعات بهتر و دقیقتری داشته باشند.
۳- کتابخانه دادهمحور:
یکی از مهمترین کارهایی که هر موسسه و هر بخشی باید انجام دهد، به دست آوردن و استفاده از دادههاست. آینده عصر دادههاست و تمامی موارد باید اندازهگیری شوند. به کمک این دادهها میتوان کتابخانهها را کم هزینهتر، بهینهتر برای مخاطب و پرمخاطبتر کرد. این دیتاها شامل اطلاعات تردد مراجعه کنندگان در روز، میزان مراجعه به بخشهای مختلف کتابخانه، درگیری مخاطب با بخشهای مختلف قفسهها و تمامی دادههای لازم برای بهبود کتابخانه است. از این دادهها با الگوریتمهای Big Data و بدون استفاده از اطلاعات شخصی میتوان به نتایج فوقالعادهای رسید. این دادهها با کمک سامانه تحلیل بازدیدکننده دیدبان که در سایت با نام تردد شمار قرار گرفته است، جمع آوری میشود. برای مشاوره در این زمینه میتوانید فرم مشاوره هوش مصنوعی را پر کنید.
۴- رباتهای عملیات اجرایی:
عملیاتهای اجرایی متنوعی در کتابخانهها انجام میشود و تمامی این موارد در حال حاضر توسط افراد صورت میپذیرد. کارهایی مثل تحویل و دریافت کتابها، بررسی آنها، مرتبط کردن قفسهها، مستند کردن اتفاقات و ترددها و ... را میتوان به کمک رباتها مدیریت کرد. در حال حاضر هم کتابخانههایی در سراسر جهان هستند که از این رباتها استفاده میکنند. این رباتها کتاب درخواستی فرد را تحویل میدهند، قفسهها را مرتبط کرده و میتوانند از تمامی اتفاقات گزارش بردارند تا بتوان آن را تحلیل کرد. اجرایی کردن این رباتها در ایران کاری است که متخصصان هوش مصنوعی دیدبان قابلیت آن را دارند اما با توجه به محدود بودن مشتریان و عدم درخواست این عملیات اجرایی نشده است.
۵- بررسی موفقیت ایونتها و کمپینها:
ایونتهای متنوعی در کتابخانهها برگزار میشود. ایونت کتابخوانی، رونمایی از کتابها و ... بخشی از این مراسمات هستند. شما میتوانید موفقیت، میزان حضور افراد، میزان ماندن افراد در کتابخانه و مراکز کتاب دیگر را محاسبه کنید. این باعث میشود دید واقعی نسبت به مراسمهای برگزار شده داشته باشید. حتی میتوانید برای مناسبتها، رویدادها و اتفاقات خاص را به صورت کمپین بررسی کنید که چه تاثیری در حضور افراد در کتابخانه را دارد. این سامانه در حال حاضر توسط هوش مصنوعی دیدبان با نام تردد شمار در اختیار شما قرار دارد.
۶- راهنمای هوشمند:
راهنمایی افراد یکی از اصلی ترین وظایف افراد در کتابخانههاست. اکثرا افراد باید به دنبال بخش یا کتاب خاص هستند. در برخی از اوقات حتی نمیدانند دنبال چه کتابی هستند و فقط بخشی از داستان یا موضوع آن را میدانند. راهنمایی این افراد هم کار زمانبری است، هم در بسیاری از موارد از توان تیم اجرایی خارج است. کتابخانه هوشمند باید دارای راهنمایی دقیق و حرفهای باشد که این کار توسط رباتها یا دستیار صوتی قابل اجراست. این راهنماها میتوانند با مخاطب گفت و گو کنند و بهترین پاسخ را به او بدهند. از طرفی رباتها میتوانند تا محل مورد نظر فرد را هدایت کنند و حتی کتاب را در اختیار فرد قرار دهند.
۷- تصویرسازی خودکار کتابها:
بسیاری از افراد از تصویرسازی داستانهایی که میخوانند لذت میبرند. بعضی اوقات حتی این تصویرها میتواند بسیار جذابتر از خود کتاب باشد. از طرفی در کسانی که سن پایینتری دارند از تصویرسازی میتوان به عنوان یک انگیزه در کتابخوانی بیشتر استفاده کرد. هوش مصنوعی در کتابخانه ها میتواند کتابهای مختلف را به راحتی تصویرسازی کند و حتی این تصویرها را شخصی سازی کند. بر اساس سن، جنسیت و علایق، میتوان تصاویری متفاوت و متنوع در اختیار مخاطب قرار داد. این کار میتوان جذابیتهای زیادی به کتابخوانی اضافه کند.
۸- ساخت هوشمند فایل صوتی کتابها:
همانطور که میدانید بسیاری از افراد کتابها را به صورت صوتی گوش میدهند. صوتی سازی کتابها چالشی است که بسیاری از ناشران درگیر آن هستند. نیاز به لحن خوب و صدای جذاب و همچنین تعدد کتب، ترجمههای متنوع و ... باعث میشود تا این کار کند و با کیفیت پایین انجام شود. با استفاده از هوش مصنوعی شما میتوانید تمامی کتابها را با بهترین صدایی که میشناسید، با بالاترین سرعت تبدیل به فایل صوتی کنید. حتی میتوانید با استفاده از صداهای خوب، صدایی جدید و منحصر به فرد که اصلا وجود ندارد ایجاد کرده و با آن صدا کتابها را بشنوید.
شما اینطور فرض کنید که وقتی میخواهید یک کتاب را بشنوید اول صدای مورد نظر خود را انتخاب میکنید و پس از چند دقیقه کتاب خود را با آن صدا میتوانید بشنوید. این شخصی سازی میتواند فضای کتابهای صوتی را به صورت کامل تغییر دهد و فضای متفاوت در آن ایجاد کند.
۹- نگارش کتاب بر اساس علاقه شما:
اگر از موضوع و ژانر بعضی کتابها خیلی خوشتان آمده و دیگر کتابی مانند آنها پیدا نمیکنید، میتوانید از هوش مصنوعی کتابی با موضوع مشابه درخواست کنید. هوش مصنوعی میتواند کتابی برای شما بنویسد که داستان جذابی برای شما داشته باشد. با این کار میتوانید به تعداد دلخواهتان کتاب در حوزه مورد علاقهتان داشته باشید. این مورد حتی میتواند به عنوان ایدههای جدید برای نویسندگان هم محسوب شود و نویسندگان داستانهایی که هوش مصنوعی ارائه داده است را توسعه دهند.
مسیری جذاب در انتظار دوستداران کتاب
با اینکه به نظر میرسد عمر کتابهای کاغذی به پایان رسیده است اما با حضور فناوری حتی میتوان استفاده از این کتابهای را بسیار جذابتر کرد. استفاده از هوش مصنوعی در کتابخانه ها میتواند شروعی به حضور فناوری در این عرصه باشد. با اینکه هنوز فعالان این حوزه شروع به استفاده از آن نکردهاند اما در صورتی که نیاز به اجرای هر یک از این موارد داشته باشند میتوانند روی متخخصان هوش مصنوعی دیدبان برای دریافت یا توسعه آن حساب کنند. استفاده از این فناوریها غیر قابل اجتناب است اما در صورت پیشرو بودن در آن میتوان زودتر از مزایای آن بهره مند شد.
مشاوره خرید یا توسعه محصول در این حوزه
برای مشاوره در مورد استفاده از هوش مصنوعی در این حوزه فرم زیر را پر کنید.
پرسش و پاسخ
پس از پاسخ گویی توسط کارشناسان، از طریق پیامک به شما اطلاع رسانی میشود
لینکهای مفید
استفاده از مطالب سایت دیدبان فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع بلامانع است. کلیه حقوق این سایت متعلق به شرکت اسپادسیستم زاگرس (دیدبان) میباشد.