۱۰ مرحله اصلی برای راه اندازی هایپر مارکت | ابعاد، سرمایه و مجوز مورد نیاز
برای زندگی در عصر جدید فروشگاه بزرگ به عنوان یک بازیگر اصلی در زمینه خرده فروشیها هستند. راه اندازی هایپر مارکت چالشهای متنوعی را به همراه دارد که باید مدیران آنها را بدانند و برای آنها راهکارهای درست ارائه دهند. از انتخاب محل فروشگاه تا پیدا کردن تامین کنندگان مناسب باید قدم به قدم پیش رفت تا یک فروشگاه قدرتمند را تاسیس کرد. با توجه به سود هنگفت این حوزه و علاقه زیاد به شروع کار در این حوزه ما تمامی این موارد را به دقت بررسی کردهایم تا اطلاعاتی کامل در اختیار شما قرار دهیم. با ما همراه باشید.
به چه فروشگاهی هایپر مارکت گفته میشود؟
به فروشگاههای بزرگی که میتوانند بیشتر نیازهای روز افراد را تامین کنند، هایپر مارکت میگویند. در واقع هایپر مارکت ترکیبی از یک سوپر مارکت و فروشگاههای بزرگ دیگر است. این فروشگاهها معمولاً بخشهای متنوعی از جمله مواد غذایی، پوشاک، لوازم خانگی، لوازم بهداشتی و ... را دارا هستند. در این فروشگاهها انواع برندهای مختلف در کنار یکدیگر قرار میگیرند تا مشتریان با مقایسه دقیق بتواند راحت خرید خود را انجام دهند.
استراتژی و مدل درآمدی این فروشگاهها بر اساس فروش بسیار زیاد با سود کم است. این استراتژی کمک میکند تا شما با خرید حجم بیشتری از محصولات، آنها را با قیمت بهتری تهیه کنید و با سود کم نسبت به دیگر فروشگاهها مزیت رقابتی داشته باشید. در ایران فروشگاههای مانند هایپر استار، هایپر می و رفاه تعدادی از این هایپر مارکتها هستند.
ابعاد مناسب برای راه اندازی هایپر مارکت
با توجه به اینکه این فروشگاه نیاز دارد بخشهای بسیار متنوعی داشته باشد، باید حداقلهایی را از نظر اندازه برای آن در نظر بگیرید.در دنیا حداقل این ابعاد برابر با ۵ هزار متر مربع است که شاید در ایران بتوان با کمی اغماز این عدد را به عنوان مرجع در نظر گرفت. معمولاً فروشگاههایی در این ابعاد میتواند بیشتر نیازهای روز مشتریان را تامین کند. با توجه به محصولات و برندهای متنوعی که وجود دارند، کمتر از این متراژ برای هایپر مارکت مشکلاتی مانند کمبود فضا را به همراه خواهد داشت.
با تمامی این موارد در ایران با توجه به اینکه تعریف درستی از نظر متراژ وجود ندارد، برای گرفتن مجوز شما نیاز به یک فروشگاه با متراژ بیش از ۷۰ متر مربع نیاز دارید.
سرمایه لازم برای راه اندازی هایپر مارکت
شما برای راهاندازی یک فروشگاه با این ابعاد نیازهای متنوعی دارید که باید همهی این موارد را تهیه کنید. در ابتدا باید این موضوع را بدانید که هزینه راه اندازی یک هایپر مارکت بسیار زیاد است. هزینههای شما شامل بخشهای مختلفی از جمله:
- خرید یا اجاره یک فروشگاه بسیار بزرگ (بیشتر از ۵هزار متر مربع) به صورت فلت
- هزینه تجهیزات، قفسهها، صندوقها و یخچالهای مورد نیاز
- استخدام نیروهای انسانی و فروشندگان و ایجاد ساختار منابع انسانی
- هزینه تامین محصولات
برای خرید یا اجاره فضا باید با توجه به بودجه خود و فضاهای موجود تصمیم گیری کنید. هزینه نیروهای انسانی و تامین محصولات هم بر اساس متراژ و نیاز شما قابل اندازه گیری است. برای هزینه تجهیزات لازم برای هایپر مارکت هم میتوانید به شرکت بهسرما یا گروه صنعتی دی مراجعه کنید.
مجوزها و قوانینی که باید در مورد آنها بدانید.
شما برای راهاندازی یک هایپر مارکت نیاز به مجوزها و قوانین متنوعی ندارید. تنها مجوزی که نیاز دارید، جواز کسب از اتحادیه صنف سوپر مارکت و مواد پروتئینی است. برای این جواز هم مدارکی شامل موارد زیر را لازم داریم:
- حداقل سن ۱۸ سال
- سند مالکیت یا اجاره نامه یک فضای تجاری به متراژ حداقل ۷۰ متر مربع
- ارائه گواهی بهداشت شخصی از اداره بهداشت
- کارت پایان خدمت یا معافیت برای آقایان
با گرفتن این جواز شما میتوانید فروشگاه مدنظر خود را راهاندازی کنید. شاید بتوان گفت گرفتن مجوز برای این کار سادهترین بخش آن است و چالشهای بخشهای دیگر بسیار بزرگتر و مهمتر هستند.
درآمد هایپر مارکت
با توجه به هزینههای اولیه که مالکین قرار است انجام دهند، باید انتظار درآمد بسیار بالایی هم داشته باشند. در این موضوع ابتدا یک مسئله مطرح است. شما میخواهید برند هایپر مارکت خود را راهاندازی کنید یا از برندهای مطرحی مانند هایپر استار و هایپر می نمایندگی بگیرید. در صورت نماینده شدن با توجه به اینکه این فروشگاهها برندهای خود را ایجاد کردند از همان ابتدا میتوانید انتظار مشتریان زیاد و خریدهای بزرگ را داشته باشید ولی اگر با برند خود فعالیت کنید باید درآمدهای ابتدایی را در زمینه بازاریابی و برندسازی هزینه کنید.
به طور معمول با توجه به سرمایهای که گذاشتید، محلی که فروشگاه را احداث کردهاید و عوامل محیطی دیگر میتواند فروش شما متنوع باشد. ولی در حالت عادی میتوانید انتظار سودهای (درآمد منهای هزینهها) زیادی بالای ۲۰۰ میلیون در ماه را داشته باشید. البته با نماینده بودن و داشتن فضای خوب این اعداد به چندین میلیارد در ماه هم میرسد.
بخشهای مختلفی که باید راهاندازی شوند؟
شما باید با توجه به نیازهای مشتریان و فضایی که در اختیار دارید، فضاهای متنوعی را ایجاد کنید. از بالا به پایین اهمیت فضاها را نشان میدهد. بخشهای اولیه جزء جدایی ناپذیر هایپر مارکتها هستند ولی در صورت داشتن فضای مناسب بخشهای پایینتر میتواند به تکمیل فروشگاه شما کمک کند. البته بهتر است فضای بیشتر شما متعلق به چند بخش ابتدایی باشد. با هم این بخشها را بررسی میکنیم.
مواد غذایی
این بخش اصلیترین فضای یک فروشگاه بزرگ است. بیشتر فضای فروشگاه را این فضا به خود اختصاص میدهد و خود دارای بخشهای متنوعی است. محصولات لبنی، انواع تنقلات، محصولات پروتئینی، غذاهای سرد و منجمد، نوشیدنیها و غلاتی مانند ماکارونی در این بخش قرار دارند. تقریباً بیشتر مشتریان برای خرید این موارد پای در هایپر مارکت میگذارند و یکی از دلایل اصلی حضور مشتریان است.
با توجه به فضای موجود در برخی از فروشگاهها شما میتوانید بخشها و قفسههای جداگانهای برای این موارد مشاهده کنید. به طور مثال در برخی از هایپرها شاهد قصابیهای بسیار بزرگ با انواع مختلف گوشت، مرغ و ماهی هستیم که فضای جداگانهای دارند. هر چقدر این فضاها حتی در بخش مواد غذایی جداتر باشند، به انتخاب و فضای ذهنی مشتریان میتوانند بسیار کمک کنند.
میوه و سبزیجات
بخش میوه و سبزیجات حس تازگی بسیار خوبی به فروشگاه شما میدهد. میتوان این بخش را در تمامی هایپر مارکتها مشاهده کرد. البته در ایران هنوز خرید میوه از فروشگاه زیاد معمول نیست و این میوهها به گران بودن معروف هستند. با توجه به این موضوع و فرهنگ متفاوت نسبت به کشورهای دیگر این بخش آنقدر مورد استقبال قرار نگرفت.
با این حال برای اینکه فروشگاه شما یک فروشگاه کامل باشد باید این بخش را حتی در فضای کم داشته باشد. بهتر است با تحلیل دادههای فروش خود کم کم این بخش را بر اساس مشتریان و محیط فروشگاه بهینه کنید. قرار دادن فضای بسیار زیاد برای این مورد در ایران میتواند شما را متضرر کند.
محصولات آرایشی و بهداشتی
شما این بخش را به شکل جدی در تمامی فروشگاههای بزرگ مشاهده میکنید. انواع کرمها، عطرها، دئودورانتها، انواع لوازم آرایشی، پودرهای شست و شو و ... در این بخش قرار دارند و بعد از مواد غذایی بیشترین اقبال از این بخش است.
با توجه به برندها و قیمتها متنوع این محصولات بهتر است با توجه به محدودهی فروشگاه و با دادههای خرید مشتریان، قفسههای این بخش را تا حد ممکن بهینه کنید. برای بهینه سازی فروش به دادههای فروشگاه خود اطمینان کنید و از توصیه و روندها به عنوان عامل دوم برای فروش استفاده کنید. این دادهها میتواند از طریق سامانههای فروش یا سامانه ترددشمار به دست بیایند.
بخش نانوایی و شیرینی
وجود این بخش در راه اندازی یک هایپر مارکت میتواند بسیار جذاب باشد ولی نیاز به فضای بسیار خوبی دارد. یک نانوایی صنعتی که نیازهای روز مشتریان در این زمینه را برطرف میکند، حس بسیار خوبی به فروشگاه میدهد. وجود بوی نان تازه در بخشهایی از فروشگاه باعث میشود مشتریان حس تازگی پیدا کنند و خرید بیشتری در این زمینه انجام دهند.
البته در این بخش داشتن نانهای صنعتی بستهبندی در کنار نانوایی میتواند به آزادی عمل مشتری بسیار کمک کند. این بخش میتواند با خلاقیت متولیان آن تبدیل به یک بخش بسیار فعال و سودساز شود. در بخشهای دیگر خلاقیت بیشتر در انتخاب محصولات درست و چیدمان قفسههاست اما در این بخش میتوان خلاقیتهای منحصر به فردی ایجاد کرد و مخاطبان را به خود جذب کرد.
لوازم خانگی
معمولاً بخش لوازم خانگی خود شامل دوبخش است: لوازم خانگی سنگین و پر مصرف. همیشه یکی از بخشهای بسیار خلوت فروشگاهها بخش لوازم خانگی سنگین است. معمولاً مشتریان این محصولات را به سختی از یک هایپر مارکت خریداری میکنند. برای این محصولات فروشگاههای تخصصی بسیار بزرگی وجود دارد که خرید از آنها نسبت به فروشگاههای دیگر منطقی تر است.
با این حال میتوانید بر اساس نیاز مشتریان و بررسی دادهها این فضا را ایجاد کنید و تا حد امکان فضای مناسب و محصولات دقیقی را برای این کار انتخاب کنید. وجود یک بخش بزرگ و خالی از مشتری حس خوبی به دیگر مشتریان نمیدهد.
بخشهای جانبی دیگر
شما به عنوان مدیر یک هایپر مارکت باید بررسی کنید مشتریان چه نیازهایی دارند و در هر محدوده جغرافیایی چه نیازهایی بیشتر است. بخشهایی مانند لوازم ورزشی، البسه و پوشاک و لوازم الکترونیکی میتواند بخشهایی دیگر از فروشگاه شما باشد. باید دقت کنید که این موارد میتواند به تکمیل بودن فروشگاه شما کمک کند و از طرفی با گرفتن فضای بیهوده و بی مشتری به شما آسیب برساند.
بهترین راه برای اینکه این دادهها را در اختیار داشته باشید، سامانه ترددشمار است. شما باید بدانید که در بخشهای مختلف تردد وجود دارد یا خیر. اگر ترددی وجود ندارد یا کم است، باید در کلیت بخش نظرتان را تغییر دهید اما اگر تردد وجود دارد ولی خرید نمیشود میتوان در محصولات و برندها هم تجدید نظر کرد.
۱۰ مرحله برای راه اندازی هایپر مارکت
شما برای این راهاندازی باید ۱۰ مرحله را طی کنید. طی کردن این ۱۰ مرحله باید با توجه به تخصصهای مورد نیاز آن اجرایی شود. این مراحل شامل:
- ایجاد و نوشتن طرح کسب و کار (بیزینس پلن)
- پیدا کردن فضای لازم برای فروشگاه
- انتخاب استراتژی برند (ایجاد برند جدید یا گرفتن نمایندگی)
- اخذ مجوزهای لازم
- طراحی داخلی فروشگاه
- خرید تجهیزات و وسایل مورد نیاز
- استخدام نیروی انسانی
- ارتباط با تامین کنندگان در بخشهای مختلف
- خرید محصولات اولیه
- اجرای برنامه بازاریابی
بهتر است در بخشهایی که تخصصی است از افراد متخصص در آن حوزه استفاده کنید. داشتن بیزینس پلن درست و قوی میتواند در تمامی این مراحل به شما کمک کند. همچنین سعی کنید از فناوریهای قوی برای بهبود فضای فروشگاه خود استفاده کنید. با این حال این تمامی مسیر موفقیت نیست و نحوهی اجرای تمامی این مراحل تاثیر بسزایی در موفقیت یا شکست پروژه دارد.
چگونه در این مسیر به موفقیت برسیم؟
یکی از مهمترین نکات در رسیدن به موفقیت در این زمینه مدیریت درست و اتخاذ استراتژی مناسب است. ما در مقالهی دیگری استراتژیهای موفق در مدیریت هایپر مارکت را بررسی کردهایم. خدمات درست و قوی به مشتریان و ارتباط درست با آنها یکی از اصلیترین رموز موفقیت در فروشگاههاست. برای رسیدن به این نقطه باید کارهای متنوعی انجام دهید که در مقاله معرفی شده کامل به آن پرداختیم. بهتر است تا حد ممکن با دید باز و درست به سمت این حوزه قدم بردارید و تا حد ممکن در این زمینه تخصص کامل پیدا کنید.
همچنین برای استفاده از فناوری در فروشگاه خود راهحلهای متنوع و جذابی را در اختیار دارید. ما در بخش هوش مصنوعی در خرده فروشی این موارد را بررسی کردیم که میتوانید آنها را مطالعه کنید.
فرانچایز (Franchise) چیست و چگونه کار میکند؟
وفاداری مشتری چیست؟ راهنمای جامع برای کسب وکارها
۹ استراتژی قدرتمند تخفیف گذاری برای فروش بیشتر
سامانه تردد شمار افراد | شمارش دقیق افراد عبوری
نظرات