۹ استراتژی موثر در نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

1403/05/22 - خواندن 10 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
نحوه مدیریت هایپر مارکت

بسیاری از افراد فکر می‌کنند نحوه مدیریت یک سوپر مارکت یا هایپر مارکت را می‌دانند و نیاز به تخصص خاصی ندارد. با این حال این مدیریت بخش‌های مختلفی دارد و موفقیت در آن مستلزم تخصص و اتخاذ استراتژی درست در مجموعه است. نمی‌توان بدون یک دید درست نسبت به این حوزه و فناوری‌های جدیدی که در آن وجود دارد به موفقیت رسید. مدیران باید به یک سود زیاد و بلندمدت معتقد باشند تا بتوانند در آینده هم در این کار موفقیت کسب کنند. ما در این مقاله علاوه بر استراتژی‌های مختلف راهکارهای هوش مصنوعی در این زمینه را هم بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

مدیریت هایپر مارکت شامل چه مواردی می‌شود؟

بسیاری از مدیران فروشگاه‌ها از جوانب کاری که می‌کنند باخبر نیستند. یک فروشگاه بزرگ با قفسه‌های متنوع و مشتریان بسیار زیادی که در تمام خطوط در حال خرید هستند. برای مدیریت این فضا نیاز به توانمندی‌هایی وجود دارد که مدیران این هایپر مارکت‌ها را برجسته می‌کند. کنترل موجودی، تامین و تحویل محصولات، مدیریت کارکنان و فروشندگان، درک رفتار مشتریان و بهینه‌سازی قفسه‌های فروش فقط بخشی از کارهای لازم برای مدیریت هایپر مارکت است. هر کدام از این بخش‌ها شامل موارد بسیار زیادی است.

با توجه به اینکه این مدیریت یک فضای پیچیده دارد، اشتباهاتی توسط مدیران در نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت رخ می‌دهد. هم‌چنین برای بهبود این فضا باید استراتژی‌های درست و دقیقی را پیش گرفت. ما در این مقاله به این موارد می‌پردازیم و راه‌کارهایی حرفه‌ای برای رفع آنها ارائه می‌دهیم.

۴ مشکلی که مدیران سوپرمارکت‌ها به آن برمی‌خورند

سوپرمارکت‌ها و مدیریت آنها سود قابل توجه را به همراه دارد اما چالش‌های متنوعی هم به همراه دارد. دام‌هایی که می‌تواند مشکلات بسیار زیادی برای شما ایجاد کند و علاوه بر کاهش سود، حتی کار شما را از بین ببرد. این ۴ مشکل جزء مشکلاتی است که می‌تواند به سیستم شما آسیب‌های جبران ناپذیری بزند. شاید عناوین این موارد بسیار ساده باشند اما بسیاری از فروشگاه‌ها در این زمینه‌ها ضعف جدی دارند. پس بهتر است با مثال این موارد را توضیح دهیم تا متوجه مشکلات عمیق این زمینه بشوید.

نحوه مدیریت هایپر مارکت

۱- بی‌توجهی به موجودی فروشگاه

موجودی فروشگاه از نظر انبار و قفسه‌ها اهمیت بسیار بالایی دارد. هم از نظر کم بودن و نبود محصول و هم از نظر زیاد بودن آن، می‌تواند آسیب زا باشد. نبودن محصول باعث کاهش فروش شما می‌شود و زیاد بودن آن هزینه نگهداری و حتی از بین رفتن آنها را زیاد می‌کند. در هر دو مورد هایپر مارکت دچار ضرر می‌شود. این مورد می‌تواند حتی در انتقال نادرست از انبار به قفسه‌ها هم اتفاق بیافتد. در فروشگاه‌های شلوغ باید محصولاتی که خرید زیادی دارند، به سرعت جایگزین شوند تا میزان فروش به حداکثر مقدار خود برسد. تمامی این موارد علاوه بر کاهش فروش موجب از بین رفتن اعتماد مشتریان به فروشگاه شود.

۲- خدمات مشتری نامناسب

مهمترین بخش هایپر مارکت‌ها بخش خدمات مشتریان است. یک اشتباه رایج از سمت مدیران نادیده‌گرفتن خدمات عالی به مشتریان است. با توجه به وجود تعداد بسیار زیاد هایپر مارکت‌ها، در صورتی مشتری به فروشگاه شما وفادار می‌شود که خدماتی عالی دریافت کند. خدمات ضعیف در این زمینه می‌تواند آسیب‌های غیرقابل جبرانی را به شهرت فروشگاه شما وارد کند به‌خصوص که در حال حاضر بیشتر مشتریان می‌توانند این اشتباهات را در شبکه‌های اجتماعی و در نظردهی‌ها بیشتر منعکس کنند.

۳- مشکلات قیمت‌گذاری و تبلیغات

نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

حرکات غلط در بخش قیمت‌گذاری و تبلیغات می‌تواند مشکلات بسیاری زیادی برای اعتبار فروشگاه ایجاد کند. ارائه تخفیف‌های بسیار زیاد و طولانی مدت، تبلیغات بودن استراتژی و قیمت‌گذاری غیررقابتی می‌تواند فروشگاه شما را با مشکلات مختلفی روبه رو کند. عادت کردن مشتریان و عدم خرید آنها در زمان‌های غیرتخفیفی، از بین رفتن اعتبار فروشگاه و مقایسه قیمت‌ها با فروشگاه‌ها دیگر می‌‌تواند هایپر مارکت‌ها را تا حد زیادی دچار مشکل کنند. علاوه بر این کاهش حاشیه سود هم می‌تواند مشکلات بسیار زیادی ایجاد کند.

۴- اشتباه در مدیریت کارکنان

کارکنان پیشانی مجموعه شما هستند و بیشترین ارتباط را با مشتریان دارند. استخدام افراد نامناسب که با ارزش‌های فروشگاه شما یا استانداردهای آن هم‌خوانی ندارد، می‌تواند موجب تجربه خرید منفی در مشتریان شود. هم‌چنین آموزش ناکافی کارکنان هم باعث خطا در بخش‌های مختلفی مانند بررسی موجودی‌ها، فرآیندهای پرداخت و خدمات اشتباه به مشتریان می‌شود. هم‌‌چنین این اشتباهات موجب کاهش روحیه تیم و کارکنان دیگر نیز می‌شود که برای یک مجموعه بسیار مضر است.

۹ استراتژی موثر برای موفقیت در مدیریت هایپر مارکت

حال برای این ۴ مشکل و دامی که پیش روی مدیران است باید استراتژی‌های درستی را پیش بگیریم. حال سوال اصلی این است که چه کارهایی برای بهبود وضعیت و رشد مستمر باید انجام داد؟ ما ۹ استراتژی قدرتمند به همراه راه‌حل‌های عملی آن را بررسی کرده‌ایم.

نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

۱- تعیین هدف‌های درست و پیگیری کردن آنها

اگر هدف درستی برای خود و فروشگاه تعیین نکنید، مسیر درست را پیدا نخواهید کرد. با نداشتن هدف شما متوجه مسیری که در آن قرار دارید نخواهید شد. به همین دلیل درست است در مواردی مانند میزان فروش، میزان بازدید از فروشگاه، میزان بازگشت مشتریان، میانگین ارزش سفارش مشتریان و میزان فروش به ازای هر فروشنده باید داده‌های درستی در اختیار داشته باشید و برای آنها هدف تعیین کنید. معمولاً مدیران فقط داده فروش را در اختیار دارند و تحلیل‌های دیگری انجام نمی‌دهند در حالی که شاخص‌های دیگر تاثیر بسیار زیادی در فروش نهایی دارند.

در برخی از موارد در گذشته مدیران برای نداشتن داده‌های آن حق داشتند زیرا امکان در اختیار داشتن این داده‌ها ممکن نبود. با این حال در وضعیت حاضر شما می‌توانید تمام این داده‌ها را در اختیار داشته باشید و حتی تحلیل‌های آنها را به هوش مصنوعی بسپارید. سامانه ترددشمار دیدبان در حال حاضر با بررسی میزان بازدید از بخش‌های مختلف فروشگاه سعی دارد داده‌ها دقیقی در اختیار شما قرار دهد. این سامانه در ادامه می‌تواند به کمک داده‌ها تحلیل‌های هوش مصنوعی را هم در اختیار شما بگذارد. [برای آشنایی بیشتر با هوش مصنوعی مقاله هوش مصنوعی چیست را مطالعه کنید.]

۲- کارشناسی و مدیریت دقیق موجودی

همان طور که در بخش مشکلات هم عنوان کردیم یکی از مواردی که توجه کاملی در برخی فروشگاه‌ها به آن نمی‌شود، مدیریت دقیق موجودی است. در این زمینه باید داده‌های دقیقی از زمان فساد مواد در اختیار داشته باشید تا با فاصله خوبی از آن محصولات را به فروش برسانید. نحوه مدیریت موجودی در هایپر مارکت می‌تواند سبب پیشرفت یا پسرفت شما بشود.

دقت داشته باشید که همه‌ی محصولات به یک صورت به فروش نمی‌رسند (قطعاً این مورد را همه می‌دانند) و باید برای هرکدام استراتژی درستی را اتخاذ کرد. مواردی مانند FIFO ، LIFO و HIFO فقط بخشی از سیستم خروج محصول از انبار هستند که باید هر محصول را بر اساس ویژگی‌های آن دسته‌بندی کرد. روش‌ها و سیستم‌های دیگری نیز هستند که می‌توانید آنها را مطالعه کنید. [برای این بخش مطالعه مقالات مرتبط با انبارداری در همکاران سیستم می‌تواند مفید باشد.]

۳- بهینه کردن همیشگی چیدمان فروشگاه

چیدمان درست هایپر مارکت می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر میزان فروش شما بگذارد. هم‌چنین استفاده از برچسب‌ها و علائم راهروها می‌تواند به ناوبری و حرکت ساده مشتریان بین قفسه‌ها کمک بسیار زیادی بکند. اینکه مشتریان بتوانند محصولات خود را به راحتی پیدا کنند و زحمت کمتری برای رسیدن به آن بکشند تاثیر به سزایی در میزان خرید آنها دارد.

علاوه بر این قرار دادن محصولاتی خلاقانه و جذاب در هر بخش می‌تواند فضایی بسیار خوب برای مشتریان ایجاد کند. سعی کنید در بخش‌های مختلف این محصولات خلاق را ارائه دهید زیرا باعث ایجاد حس خوب و خرید بیشتر توسط مشتریان می‌شود. این محصولات حتی به بازگشت مشتریان و خرید دوباره آنها هم کمک شایانی می‌کند. بهتر است در مناطق پرتردد هم از نمایشگرهایی برای نمایش برخی محصولات و تخفیف‌ها استفاده کنید تا مشتریان بیشتری از خدمات شما و اتفاقات داخل فروشگاه باخبر شوند.

۴- تمرکز روی خدمات مشتریان

نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

کلید ایجاد وفاداری در مشتریان و ایجاد سود پایدار و مستمر، تمرکز ویژه بر روی خدمات به مشتریان است. مطمئن شوید تمامی فروشندگان نیازهای لازم مشتریان را برطرف می‌کنند و از طرفی مزاحم خرید آنها نمی‌شوند. این موارد تا حد زیادی با انتخاب کارکنان مناسب و آموزش به آنها قابل دستیابی است.

علاوه بر این رفتارها باید یک برنامه عملی و قابل درک برای مشتریان وفادار خود داشته باشید. این مشتریان باید امتیازاتی فراتر از دیگر مشتریان داشته باشند. این مورد موجب می‌شود تا علاقه مشتریان به قرار گرفتن در این گروه افزایش پیدا کند و خرید بیشتری از سمت مشتریان رخ دهد. هم‌چنین بهتر است از مشتریان به صورت مستمر بازخورد بگیرید و مواردی که باید اصلاح شوند را به درستی اجرا کنید. حس مشتریان پس از این تغییرات بسیار مثبت است و باعث می‌شوند مشتریان حس بهتری نسبت به فروشگاه پیدا کنند.

۵- بهبود وضعیت فروش محصولات مکمل

سازماندهی هوشمند فروشگاه و قرارگیری محصولات در جایگاه درست می‌تواند باعث بهبود تجربه مشتریان و در نتیجه افزایش فروش شود. باید در محل قرارگیری محصولات و هارمونی آنها کنار هم دقت بالایی داشت. به طور مثال برخی فروشگاه‌ها محصولات اساسی مانند شیر، نان یا تخم‌مرغ را در انتهای هایپر مارکت قرار می‌دهند تا خریداران را تشویق کنند تمام فروشگاه را حرکت کنند.

علاوه بر این استفاده از نمایشگرها در بخش‌های پر تردد و نمایش محصولات مکمل می‌تواند کمک بسیار زیادی به این محصولات بکند. یک نکته بسیار مهم در زمینه این محصولات، شناسایی آنهاست. بسیاری از محصولات از قبل مشخص است که مکمل هستند اما با تحلیل درست سبدهای خرید مشتریان می‌توان بازه این محصولات را بیشتر کرد. در این زمینه هوش مصنوعی می‌تواند کمک شایانی به تحلیل سبدهای خرید بکند. [برای اطلاع بیشتر در این زمینه مقاله فروش مکمل یا cross-selling سایت دیدار را مطالعه کنید.]

۶- قیمت گذاری رقابتی و سودآور

یکی از وظایف اصلی مدیران پیدا کردن تعادل بین قیمت رقابتی و در عین حال سودآور است. بسیار اهمیت دارد که رقیبان را مورد بررسی قرار دهید و قیمت‌های خود را رقابتی تعیین کنید. علاوه بر این می‌توانید استراتژی‌هایی برای تخفیف و تبلیغات درست در نظر بگیرید تا مشتریان بیشتری به فروشگاه شما جذب شوند. این تبلیغات و تخفیف‌ها مخصوصاً در زمان اوج خرید، که برای فروشگاه‌ها و حوزه‌های مختلف متفاوت است، می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد و نحوه درست مدیریت یک هایپر مارکت را نشان می‌دهد.

البته در این مورد استراتژی‌های هوشمندانه‌ای هم وجود دارد. برخی مدیران به صورت آگاه برخی محصولات پرکاربرد را با کمترین سود و به رقابتی‌ترین حال به فروش می‌رسانند. این موضوع منجر می‌شود تا خریداران برای خرید آن محصول به فروشگاه بیایند و دیگر نیازهای خود را هم خریداری کنند. مدیران مختلف می‌توانند استراتژی‌های مختلفی را برای خود برگزینند و نتیجه کار خود را با داده‌ها بررسی کنند. تمام فعالیت‌ها باید در راستای رسیدن به اهداف استراتژیک مجموعه انجام شود و تمامی KPIهای فروشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

۷- آموزش منظم کارکنان

نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

در بخش مشکلات و خدمات مشتریان به کارکنان و فروشندگان فروشگاه اشاره بسیار زیادی کردیم. کارکنان آماده و آگاه کمک بسیار زیادی به یک فروشگاه برای رشد آن می‌کنند. حتی اهمیت برخی از این کارکنان به حدی است که یکی از دلایل اصلی رشد مجموعه و حضور مشتریان آنها هستند. بهتر است مدیران تلاش کنند تا فضای رشد خوبی را در اختیار کارکنان قرار دهند و با ایجاد یک فرهنگ سازمانی درست و رفتار منصفانه با آنها، مقدمات رشد آنها و خود را مهیا کنید.

یکی از کارهایی که برای تقویت روحیه کارکنان و حفظ آنها می‌توان انجام داد، شناخت عملکرد برجسته کارکنان و تشویق آنهاست. سعی کنید به طور مداوم ارزیابی عملکرد کارکنان را در دستور کار قرار دهید و به طور حرفه‌ای علاوه بر تشویق عملکرد، آن را بین دیگران هم گسترش دهید.

۸- پیاده سازی فناوری‌های مدرن

مدیران باید بدانند که فناوری‌ها به قدری سریع حرکت می‌کنند که در صورت عدم همراهی با آنها بسیاری از مشتریان را از دست خواهید داد. در حال حاضر نداشتن کارتخوان برای یک فروشگاه غیرممکن است و با توجه به سرعت بسیار زیاد فناوری، در دهه‌ی آینده نداشتن تکنولوژی‌های جدید برای فروشگاه‌ها غیرممکن خواهد بود. این فناوری‌ها به مشتریان، کارکنان و مدیران کمک می‌کنند تا علاوه بر سرعت بخشیدن به کار، کیفیت آن را افزایش دهند.

در فضاهای مختلفی مانند مدیریت موجودی، بررسی قفسه‌ها، بررسی مشتریان، مدیریت صف صندوق‌ها و بسیاری موارد دیگر فناوری‌های جدیدی استفاده می‌شوند. شما باید نسبت به آنها آگاه باشید و قدم به قدم به سمت بهبود آن حرکت کنید. ما در صفحه مربوط به هوش مصنوعی در خرده فروشی بیشتر این موارد و راه‌حل‌های آنها را بررسی کرده‌ایم.

۹- ایجاد روابط قوی با تامین کنندگان درست

تامین کنندگان یکی از مهمترین بخش‌ها هستند که با اینکه در ساختار شما کار نمی‌کنند، اما در موفقیت فروشگاه شما بسیار موثر هستند. شما هرچقدر در مورد نحوه مدیریت هایپر مارکت درست عمل کنید اما ارتباط درستی با تامین کنندگان نداشته باشید، با مشکلات زیادی روبه رو خواهید شد.

زمانی که این کانال‌ها را ایجاد کنید می‌توانید در شرایط مطلوب‌تری مذاکره کنید و تخفیف بهتری دریافت کنید. این تلاش‌ها می‌تواند به راحتی برای شما مزیت رقابتی نسبت به دیگران ایجاد کند. علاوه بر این بهتر است با چندین تامین کننده کار کنید تا وابستگی شما فقط به یک تامین کننده نباشد. این مورد می‌تواند شما را در آینده با مشکلاتی روبه رو کند. در کارها و پرداخت‌ها هم متعهد باشید تا این ارتباط شکل قوی‌تری به خود بگیرد و هر دو طرف از این رابطه منافع خود را تامین کنند.

سامانه هوشمند تحلیل مشتریان دیدبان

نحوه مدیریت سوپرمارکت و هایپر مارکت

این سامانه با کمک هوش مصنوعی به مدیران، داده‌های دقیقی از تعداد و جنسیت مشتریان تردد کرده در فروشگاه می‌دهد. هم‌چنین می‌توانید برای فروشگاه‌های بزرگ میزان بازدید از بخش‌های مختلف و قفسه‌ها را هم به دست آورد. این سامانه که در حال حاضر با نام ترددشمار در سایت مشخص شده در آینده با تحلیل داده‌های شما می‌تواند به شما در نحوه مدیریت بخش‌های مختلف هایپر مارکت و سوپر مارکت کمک‌های بسیار زیادی بکند. برای اطلاع از ویژگی‌های این محصول می‌توانید به صفحه محصول ترددشمار مراجعه کنید.

منبع: IT Retail