۶ راه حرفه‌ای برای هوشمند سازی فرودگاه

1403/05/20 - خواندن 8 دقیقه - نویسنده: علیرضا همتی
هوشمند سازی فرودگاه

جهانی شدن و پیشرفت‌های فنی و اقتصادی موجب شده است تا فرودگاه‌ها تبدیل به شهرهای پیشرفته شوند. بسیاری از فناوری‌ها در اختیار راحتی مسافران و بهبود کیفیت پروازها قرار می‌گیرد. به همین دلیل هوشمند سازی فرودگاه یکی از فعالیت‌هایی است که کشورهای پیشرفته در سال‌های گذشته بسیار به آن بها داده‌اند. در ایران هم بهتر است مسیری درست و اصولی در زمینه طی شود. ما در این مقاله بخش‌های مختلف این هوشمندسازی‌ها را بررسی کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در فرودگاه

فرودگاه‌ها یکی از مهمترین مدخل‌های شهرهای بزرگ هستند و سهم عظیمی در گردشگری، صنعت و حمل ونقل دارند. فرودگاه‌ها جدیداً تبدیل به یک شهر شده‌اند و بسیار پیچیده عمل می‌کنند. گروه‌های مختلفی باید در این شهر کوچک با یکدیگر همکاری کنند تا بهترین نتیجه حاصل شود. حراست و امنیت، برج مراقبت، حمل و نقل مسافران، خرده فروشی‌ها و غذاخوری‌ها، دریافت و جابه‌جایی چمدان‌ها، اورژانس، پارکینگ‌ها و ... فقط بخشی از فرودگاه‌ها هستند. در حال حاضر در بسیاری از فرودگاه‌های بزرگ، هتل‌ها و بانک‌ها هم فعالیت مستمر دارند.

این پیچیدگی‌ها با کمک فناوری‌هایی در حال اجرا است. در اواسط سال ۲۰۲۴ مشکل برای بخشی از امنیت مایکروسافت بسیاری از فرودگاه‌ها را از کار انداخت. این نشان از اهمیت بالای استفاده از فناوری‌های روز برای مدیریت این شهرهای کوچک دارد. با توجه به اینکه مدیریت بخش‌های مختلف، دغدغه‌ها و چالش‌های متنوعی دارند، ما هم فناوری‌های مختلفی را برای هر بخش معرفی می‌‌کنیم. قطعاً این تمام کارهای هوش مصنوعی در فرودگاه نیست ولی دید بهتری از این فناوری به شما خواهد داد.

چالش فرودگاه‌ها و راه‌حل هوشمندانه برای آنها

دغدغه‌های مختلفی مدیران فرودگاه‌ها را احاطه کرده است. از امنیت تا مدیریت ظرفیت و افراد داخل فرودگاه، نیازهای مختلف فناورانه دارند. ما در اینجا سعی کردیم دغدغه‌های روز مدیران را بیشتر بررسی کنیم.

۱- سرقت‌ از مسافران

هوشمند سازی فرودگاه

یکی از مواردی که ماموران امنیتی و مسافران بسیار با آن درگیر هستند، محافظت از وسایل و جلوگیری از سرقت آنهاست. در حال حاضر در بیشتر فرودگاه‌ها این سرقت‌ها بعد از رخ دادن، توسط دوربین‌های مداربسته پیگیری می‌شود. این کار یک اقدام بازدارنده و قوی نیست و نتوانسته امنیت را برقرار کند. با استفاده از پردازش تصویر و تشخیص فعالیت (Action Detection) می‌توان حرکات مجرمانه را در هنگام یا حتی قبل از آن شناسایی کرد و هم‌چنین با شناسایی سارقان، می‌توان به صوت فعال از ورود آنها جلوگیری کرد یا آنها را به صورت کامل تحت نظر گرفت.

در بخش تشخیص فعالیت حرکات تمامی افراد تحت نظر است و اقداماتی مانند دزدی و حرکات خرابکارانه را قبل از انجام آن تشخیص داد. این به نیروهای امنیتی کمک می‌کند تا بتوانند فرد را زیر نظر بگیرند و در صورت انجام سرقت فرد را به سرعت دستگیر کنند. این کارها می‌تواند تا حد زیادی امنیت مسافران را تامین کند و سارقان را از این محدوده تا حد ممکن دور کند.

۲- ورودهای غیرقانونی

هوشمند سازی فرودگاه

یکی از مهمترین نکات امنیتی در فرودگاه‌ها ورود افراد و وسایل ممنوعه به داخل فرودگاه و هواپیماست. این موارد می‌تواند بسیار خطرآفرین باشد و به همین دلیل نیاز به بررسی‌های بسیار زیاد است. بهتر است فرودگاه‌ها با استفاده از احراز هویت بیومتریک مانند تشخیص چهره، اثر انگشت و تطابق آن با کارت شناسایی اجازه حضور در محوطه را صادر کنند. این مورد علاوه بر اینکه می‌تواند به دنبال کردن افراد و بررسی کردن آنها کمک کند، اجازه اعمال خرابکارانه یا سرقت را از بسیاری از افراد سلب می‌کند.

هم‌چنین در زمینه تجهیزات غیرمجاز برای ورود به فرودگاه می‌توان از هوش مصنوعی برای بررسی دقیق‌تر افراد و چمدان‌ها استفاده کرد. در حال حاضر در برخی از فرودگاه‌های آمریکا از این فناوری در کنار اشعه‌های معمول برای شناسایی بهتر استفاده می‌شود. علاوه بر این، برای شناسایی تجهیزات همراه افراد هم می‌توان از تجهیزاتی مشابه استفاده کرد و دقیق‌تر از گذشته اجسام همراه فرد و محل آن را تشخیص داد. بسیاری از اوقات تمامی این کارها برای جلوگیری از یک هواپیماربایی است و کمک هرچه بیشتر به پیدا کردن این موارد، می‌تواند امنیت و حراست مسافران را تامین کند.

۳- تمیزکاری ۲۴ ساعته و به موقع

هوشمند سازی فرودگاه

افرادی که نظافت مجموعه‌های فرودگاهی را انجام می‌دهند علاوه بر اینکه وظایف و فضاهای متعددی را تمیز می‌کنند، نیاز است که این کار را در طول روز تا چندین بار انجام دهند. به همین دلیل این کار به کیفیت استفاده مسافران از فرودگاه بسیار کمک می‌کند. برای اینکار ربات‌ها می‌توانند بسیار موثر باشند. ربات‌هایی که می‌توانند فضاهای بسیار بزرگ را با دقت و به صورت ۲۴ ساعته نظافت کنند.

در حال حاضر دستگاه‌های تمیزکننده به همراه اپراتور این فعالیت را انجام می‌دهند اما با اضافه شدن بینایی ماشین و هوش مصنوعی به این دستگاه‌ها می‌توان مدیریت تعداد زیادی از این تجهیزات را به نفرات بسیار کمتری سپرد. در این وضعیت علاوه بر اینکه تمیزکاری با دقت بالاتری انجام می‌شود، کار نیروها هم کاهش پیدا کرده و فضای بهتری برای مسافران ایجاد می‌شود. علاوه بر این تمیزی فرودگاه توسط ربات‌ها و هوشمند سازی فرودگاه، می‌تواند فناوری یک کشور را به مسافران القا کرده و حس بهتری نسبت به کشور ایجاد کند.

۴- مدیریت چمدان‌ها

هوشمند سازی فرودگاه

یکی از مشکلاتی که مسافران و خطوط هوایی بسیار با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، مدیریت ارسال چمدان‌هاست. این چمدان‌ها در برخی از موارد درست ارسال نمی‌شوند یا در هنگام انتقال، آسیب‌های جدی می‌بینند. هوشمند سازی فرودگاه در این بخش می‌تواند بسیاری از مشکلات در این زمینه را مرتفع کند.

در خطوط هوایی می‌توان در بخش تحویل بارها و در هنگام تخلیه بار در هواپیما با استفاده از پردازش تصویر تمامی چمدان‌ها را بررسی کرد و در صورت عدم تطبیق اطلاع رسانی شود. علاوه بر این در هنگام جابه‌جایی و جایابی چمدان در قسمت بار هواپیما می‌توان از ربات‌ها کمک گرفت تا کارها با سرعت، دقت و به آرامی اجرایی شوند.

۵- حفاظت و مدیریت پارکینگ‌ها

هوشمند سازی فرودگاه

پارکینگ در فرودگاه‌ها یکی از بخش‌های بسیار مهم است که مسافران شاید حتی تا چند روز و چند هفته خودروی خود را در آن قرار دهند. امنیت و مدیریت این پارکینگ‌ها بخش مهمی از امنیت کل فرودگاه است. از هوش مصنوعی می‌توان در بخش‌های مختلفی از این پارکینگ‌ها استفاده کرد.

ابتدا در هنگام ورود و خروج می‌توان از پلاک خوان و RFID برای خودروها بهره برد اما این به تنهایی کافی نیست. بهتر است با استفاده از تشخیص چهره و تشخیص فعالیت، افراد مربوط به هر خودرو را بررسی کرد و خطرات را سریع تشخیص داد. با توجه به اینکه برخی خودروها تا چند روز هیچ حفاظتی ندارند بهتر است افرادی که از خودرو پیاده شده‌اند شناسایی و اجازه استفاده به بقیه‌ی افراد داده نشود. هم‌چنین می‌توان با استفاده از سامانه‌های پیامکی در هنگام سوار شدن فرد در خودرو، اجازه خروج توسط سامانه برای فرد ارسال شود تا در صورت وجود مشکل فرد به سرعت اطلاعات لازم را برای حراست ارسال کند. تمامی این موارد در کنار هم می‌تواند بالاترین سطح امنیت را برای پارکینگ‌ها به ارمغان بیاورد.

۶- محدودیت‌های ظرفیت فرودگاه

هوشمند سازی فرودگاه

تاخیرهای پیاپی و حضور افراد زیاد در فرودگاه‌ها می‌تواند بسیاری از خدمات را مختل کند و باید این مسئله به شکل درستی مدیریت شود. این مسئله که با عنوان مدیریت جریان مسافران یاد می‌شود، بسیار در ارائه خدمات و بهینه سازی آن تاثیر دارد. در این زمینه فرودگاه‌های بزرگ بیشتر کشورها، راه‌حل‌های ترددشماری را استفاده می‌کنند اما هنوز در فرودگاه‌های کشور مورد استفاده قرار نگرفته است. هوشمند سازی فرودگاه در این زمینه می‌تواند کمک‌های شایانی در بخش خدمت رسانی به مسافران بکند.

با استفاده از سامانه ترددشمار شما می‌تواند نقاط تراکم در فرودگاه را بیابید و با بهینه‌سازی بخش‌های مختلف، مدیریت صف و ارائه اطلاعات به کارکنان به خدمت رسانی درست به مسافران کمک کنید. هم‌چنین با به دست آمدن جریان حضور مسافران در فرودگاه و استفاده از تحلیل کلان داده‌ها، می‌توان حضور کارمندان را به بهینه‌ترین حالت ممکن رساند. این مورد می‌تواند علاوه بر کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت خدمات، شما را نسبت به وضعیت مسافران آگاه‌تر بکند. برای اطلاع بیشتر در این زمینه می‌توانید به صفحه ترددشمار دیدبان مراجعه کنید.

مزایای هوشمند سازی فرودگاه

فرودگاه‌های به عنوان یکی از مدخل‌های هر شهر و کشوری، به عنوان اولین بخش از حضور افراد در آن می‌توان تاثیر به سزایی در نگاه کلی افراد داشته باشد. به همین دلیل بهتر است فضایی آرام همراه با ارائه بهترین و سریع‌ترین خدمات در اختیار مسافران و گردشگران قرار بگیرد.

استفاده از هوش مصنوعی در فرودگاه کمک می‌کند تا بهره‌وری عملیاتی و امنیت و ایمنی افزایش پیدا کند و مسافران تجربه شخصی بهتری داشته باشند. علاوه بر این به مدیران کمک می‌کند تا حضور کارمندان و هزینه‌های خود را بهینه کنند. هم‌چنین تمامی این موارد می‌تواند چهره بهتری از کشور به مسافران داخلی و خارجی نشان دهد و استفاده از فرودگاه‌ها را لذت بخش‌تر کند.

چالش‌های پیش روی فناوری

همان‌طور که استفاده از فناوری‌های مختلف مزایایی دارد، اجرای آن با چالش‌هایی همراه است. بهتر است با علم به تمامی مزایا و چالش‌های فناوری به سمت استفاده از آن برویم.

یکی از نکات مهم در این مورد همکاری انسان و ماشین است که باید به صورت منظم انجام بگیرد. در بسیاری از موارد این هماهنگی انجام نمی‌شود و مشکلاتی را به همراه دارد.

یکی دیگر از چالش‌های بحث هزینه‌های اولیه است. معمولاً با اینکه در سال‌های اول هزینه انجام گرفته با بهینه سازی برمی‌گردد ولی نیاز است که یک سرمایه‌گذاری اولیه صورت بگیرد.

در آخر هم یکی از مسائل پیش روی هوش مصنوعی در هر حوزه‌ای بخش‌های قانون‌گذاری و حریم خصوصی افراد است. این مورد معمولاً در بخش‌های فرودگاهی قابلیت حل شدن دارد اما هنوز در بخش‌هایی با مشکل روبه رو است.

نکات پایانی

به صورت کلی بهترین فرودگاه‌ها در بخش‌های زیادی به سمت هوش مصنوعی حرکت کرده‌اند. هوشمند سازی فرودگاه یکی از کارهایی است که در سال‌های آینده برای حرکت به سمت آن مجبور خواهیم شد. به همین دلیل بهتر است مدیران با دقت به سمت آن حرکت کنند و نتایج آن را ببینند. در این زمینه متخصصان هوش مصنوعی دیدبان می‌توانند در بخش‌های مختلف به شما کمک کنند. برای این مورد می‌توانید فرم مشاوره هوش مصنوعی را تکمیل کنید.